Ne želim si postati mama! Je to v redu?

Ne želim si postati mama! Je to v redu? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
18. 12. 2015

Večina pomanjkanje želje po otrocih dojema kot nekaj, kar jih bo minilo. No, če pri tem vztrajajo, se lahko hitro zgodi preskok, da je z ženskami, ki ne čutijo želje po materinstvu, nekaj močno narobe. Zakaj taka odločitev v naši družbi še vedno vzbuja zgražanje?

Dejstvo je, da je želja po otroku (ali želja ne imeti otrok) zasebna stvar vsake ženske, nihče se nima pravice vmešavati v njeno odločitev.

Na odločitev vpliva veliko dejstev

Vse več je tudi parov, ki se odločijo za življenje brez otrok in nimajo potrebe, da bi nadaljevali svoj rod. A vse skupaj moramo uvrstiti v prostor in čas, v katerem živimo. Ali je sploh čudno, da si ljudje ne želijo otrok, saj je vse narobe, politika dela neumnosti, gospodarstvo propada, socialnega posluha ni, vse več je lačnih, tudi otrok ...

Seveda na odločitev vpliva tudi življenjski stil – kariera, želja po potovanjih, po zabavah, druženju ... Posamezniki imajo potem občutek, da bodo izgubili del svoje osebne svobode.

Ja, dejstvo je, da ljudje postajamo tudi vse bolj egoistični in nimamo več potrebe niti želje po tem, da bi skrbeli še za koga drugega.

No, strokovnjaki sicer trdijo, da je za prav vsako odločitev za življenje brez otrok vzrok nekje globlje in da tega ne bi smeli stigmatizirati z besedami sebičen, egoist, razvajenec ...

Resnične zgodbe

Lana iz Ljubljane (32 let) je že kmalu vedela, da si ne želi otrok. Vsi so sicer mislili, da jo bo minilo, a je ves čas čutila enako.

''Zdelo se mi je, da nimam biološke ure. Edini čas, ko zavidam staršem, je, ko so njihovi otroci stari od 20 do 30 let in že zapuščajo hišo in si ustvarjajo svoje življenje. To verjetno ni normalno, ne? Da si želiš otroke le takrat, ko se odselijo od doma. Ne, saj ni nič narobe z otroki, 12-letno nečakinjo celo peljem v kino, greva po nakupih in na kosilo, a v resnici ne vem, kaj naj počnem z majhnimi otroki. Komaj imam dovolj časa zase, šele dobro sem se naučila skrbeti zase, zdaj naj imam pa še otroke. Saj vem, kar vidim bralke, ki si mrmrajo – še ena razvajenka. Ja, morda sem, a če dobro pomislim, tudi moja mama ni znala biti mama. Morda pa si zato ne želim postati starš, ker mislim, da mora to človek imeti v sebi, če izrazito čuti, da si ne želi otrok, ga pač ni treba obsojati.''

Podobno kot Lana razmišlja šele 24-letna Mija, ki se ne obremenjuje niti z otroki niti z moškimi: ''Če bom srečala pravega moškega – super, če ne, tudi v redu. Življenje je lepo, trenutno tako uživam, da ne vem, zakaj bi si vse skupaj 'pokvarila' z raznimi odnosi in odgovornostmi. Dovolj odgovorna moram biti že v službi. In, oprostite, ali nimate občutka, da se absolutno preveč parov poroča zaradi otrok, ki si jih nato podajajo sem in tja. Kaj je potem bolj pošteno? Jaz sem popolnoma poštena do sebe in okolice. Sicer sem še mlada in mama pravi, da me bo minilo, no, jaz dvomim o tem."

40 razlogov, zakaj ne imeti otrok

Leta 2007 je Francozinja Cortine Maier izdala knjigo z naslovom Brez otrok: 40 razlogov, zaradi katerih ni treba imeti otrok.

Večina je seveda takoj pomislila, da je avtorica ženska, ki ni bila v bližini otrok niti pet minut. No, resnica je, da je pisateljica, sicer psihoanalitičarka in ekonomistka, mama dveh otrok.

Njene besede so šokirale svet in zahodni svet je bil zgrožen in knjiga seveda še vedno ni prevedena v slovenščino – morda tudi zaradi vsega zgražanja. Maierjeva je pisala, da če ne bi imel otrok, bi potovala po svetu z denarjem, ki ga zasluži s svojimi knjigami, tako pa ostaja doma: ''Vstajam ob sedmih, kuham, strežem, perem ... Včasih si res zaželim, da ne bi imela otrok."

Preberite še: