Notranji glas vas ne bo vedno vodil k pravim stvarem

Notranji glas vas ne bo vedno vodil k pravim stvarem (foto: pexels) pexels
21. 11. 2021

Naredite kar največ napak, ob tem pa si prizadevajte, da jih ne ponavljate. Tako boste rasli. 

Spoštujte se, spoštujte svoj notranji glas in mu sledite. A ne bo vas vedno vodil k pravim stvarem. Velikokrat vas bo popeljal v napačno smer, kajti človek potrka na številna napačna vrata, preden pride do pravih. Tako pač je. 

Zato ne omahujte in ne obremenjujte se preveč s tem, da bi ravnali napak. To je ena od težav: ljudje so naučeni, da ne smejo nikoli ničesar storiti narobe, zato omahujejo, se bojijo, da bodo naredili napako, in obtičijo. Ne morejo se premakniti, sej bi se lahko zgodilo kaj napačnega. Tako postanejo kot kamni in izgubijo ves zagon. 

Beseda pogum je zelo zanimiva. Angleška različica (courage) izvira iz latinskega korena cor, kar pomeni srce. Živeti pogumno torej pomeni živeti s srcem. In šibki ljudje - samo oni - živijo z glavo. Strah jih je, varnost iščejo v razumu. Ker jih je strah, zapirajo vsa okna in vrata. In za temi zaprtimi vrati in okni se potem skrivajo. 

Pot srca pa je pot poguma. Pomeni, da človek živi v negotovosti, ljubezni in zaupanju. Pomika se v neznano. Preteklost pušča za seboj in se prepušča prihodnosti. Pogum pomeni gibanje po nevarnih poteh. Človek, ki je živ, res živ, vitalno živ, se bo vedno pomikal proti neznanemu. Nevarnost obstaja, vendar je pripravljen tvegati. 

Živeti s srcem pomeni odkrivati pomen. 

Osho, iz knjige Pogum

Poglejte si še: Ustavi se, če čutiš, da nekaj ni prav

ali pa 25 budističnih modrosti za mir v vaši duši