Osamljenost - kako preprečiti občutek osamljenosti

Osamljenost - kako preprečiti občutek osamljenosti (foto: profimedia) profimedia
7. 3. 2018

Občutek osamljenosti se pojavi tudi, kadar ste obdani s kupom prijateljev in bližnjih oseb. Ne izbira trenutka in kraja. Prikrade se tiho in začne spodjedati samopodobo. Ko se počutite osamljeno, se spomnite naslednjih stvari.

Na videz bi lahko rekli, da smo stalno povezani z bližnjimi osebami in imamo veliko prijateljev, vsaj tistih na družbenih omrežjih. Po pregledu fotografij, ki jih objavljamo v spletu, lahko zaključimo, da živimo popolno življenje, tako kot drugi. Pa se kljub vsemu temu marsikdo počuti osamljeno.

Samota nas pogosto prevzame, ko se počutimo:
  • nepomembno
  • neupoštevano ali ignorirano
  • izolirano od sveta
  • nesprejeto
  • drugačno od drugih.

Zavedati se morate, da …

Osamljenost čutijo vsi

Ko se počutite najbolj sami na svetu, pa čeprav med množico ljudi, se spomnite, da niste edini, ki čuti tako. Takrat je težko, vendar se je vredno potruditi. Pokličite prijatelja ali drugo bližnjo osebo, ki ji zaupate in se pogovorite. Takrat ne bodite sami. Zatecite se tudi k aktivnostim, ki vas sproščajo in vam dajejo novo energijo. Za hormone sreče pa poskrbi šport, zato sprehod v naravo ne bo odveč.

Niste problem

Ko začutite osamljenost in se spomnite na srečo, ki obdaja druge, zlahka obtožite sebe za negativen občutek, ki vas je prevzel. Niste se dovolj potrudili, da bi spletli več prijateljstev, dobili boljšo službo in imeli veselo življenje kot vsi ostali. V resnici osamljenost včasih občutijo vsi - bogati, revni, zabavni, komunikativni in zadržani ljudje. Nehajte gledati nase kot na problem, ki ga morate odpraviti, ampak se namesto tega lotite občutkov. Razmislite, kako bi jih lahko spremenili v pozitivne in s tem izboljšali svoje počutje. Morda vas je do sem prinesla nevoščljivost za sodelavkino novo razmerje ali so se vam nakopičile težave, o katerih niste še z nikomer govorili. Energijo raje vložite v iskanje rešitev.

Osamljenost in stvari početi sam, ni enako

Tisti, ki se sami sprehajajo po nakupovalnem centru, uživajo v večerji ali počnejo druge stvari sami, niso nujno osamljeni. Običajno so to ljudje, ki znajo uživati v svoji družbi in se zavedajo, da potrebujejo nekaj trenutkov samote, da bi lahko nadaljevali svežih in spočitih misli. Zato ni nič narobe, če včasih večera ne preživite s prijatelji in si sami ogledate film. Ko se boste sprejeli in bili zadovoljni sami s seboj, se ne boste bali samote.

Ste dovolj takšni, kot ste

Osamljenost pride na površje tudi takrat, ko mislite, da od sebe niste dali vsega in da takšni, kot ste, ne morete dovolj prispevati. To je začaran krog iz katerega morate čim prej izstopiti. Res je, da lahko vedno stopite še malce višje, vendar morate ceniti tudi, kar počnete trenutno. Za napredovanje morate najprej utrditi to, kar že imate, da boste trdno lahko naredili korak naprej.

Zdravilo proti osamljenosti

… je povsem preprosto: pravi prijatelji in kvalitetno preživet čas z ljubljenimi osebami. Pozabite na brskanje po družbenih omrežjih se raje odpravite na pravo skodelico kave ali družabni večer v družbi bližnjih. Takšnih trenutkov se boste vedno spominjali, za razliko od tistih, ki ste jih preživeli v spletu.

Preverite še: