Razmislite o TEH stvareh, preden izrečete kompliment nekomu, ki je izgubil težo

Razmislite o TEH stvareh, preden izrečete kompliment nekomu, ki je izgubil težo (foto: Profimedia) Profimedia
16. 3. 2022

Vsak ima svojo zgodbo, ki jo je nemogoče primerjati s katerokoli drugo. Tudi ko gre za hujšanje.

Nešteto razlogov obstaja ... Nekateri so se za hujšanje odločili zato, da bi poskrbeli za splošno dobro zdravje. Pri drugih se lahko zgodi zaradi težke izkušnje ali ustrahovanja.

Zato je lahko tudi dobronameren komentar oz. nekaj tako enostavnega, kot je kompliment, ki naj bi tistemu, ki mu ga podarite, polepšal dan, v resnici precej težaven. In sem spada tudi pohvala za izgubljene kilograme.

»Čeprav gre največkrat za dobrodošel rezultat – izguba teže – s komplimentom ne želite spodbujati motenj hranjenja ali nekomu podariti kompliment za rezultat, za katerim stoji zelo težka življenjska preizkušnja,« opozarja Shena Jaramillo, registrirana dietetičarka.
Tu je nekaj priporočil, kako pristopit k temu:

1. Odprto vprašanje

Osebi dajte priložnost, da spregovori o tem, kaj se dogaja v njenem življenju, ne da bi pogovor navezali na videz. Morda bo oseba med razlaganjem sama omenila, da je izgubila nekaj kilogramov.

Osebo lahko vprašate preprosto: 'Kako si?' ali 'Kaj je novega?'

Če bo omenila bolezen ali stisko, je to znak, da kompliment o hujšanju ni primeren.  

Ča pa bo začela govoriti o novi fitnes rutini, no, potem lahko nadaljujete z vprašanji o tem, a se vseeno ne osredotočajte zgolj na videz – poslušajte osebo in jo poskušajte v resnici spoznati.

2. Povprašajte

Če vam začetni pogovor ne poda dovolj informacij, lahko naredite še nekaj dodatnih stvari in s tem celotno situacijo prijetnejšo.

O situaciji lahko povprašate skupnega prijatelja in preverite, kaj se dogaja z osebo, ki ji želite podati kompliment.

Ne, ne govorimo o opravljanju!

Razložite, da ste resnično zaskrbljeni, a vas je strah, da bi s komentarjem osebo prizadeli, svetuje Jennifer Tomko, terapevtka.

3. Ne govorite o lastnih izkušnjah/težavah

To se zgodi hitro, ko je govora o zdravju in življenjskemu stilu.

Bodite pozorni na izjave, kot je 'Vau, želim si, da bi izgledal/a kot ti' ali 'Tudi jaz se že celo večnost trudim, da bi shujšal/a'.

Naj bo oseba, ki ste ji podarili kompliment tista, ki govori.

Spomnite se, vaš cilj je bil povedati nekaj lepega, ne želite, da bi se oseba zaradi vaših izkušnje počutila slabo.

4. Kompliment naj bo raje splošen

Če želite osebi resnično polepšati dan, se nikar ne osredotočite takoj na obseg pasu, odvečno kožo in vse druge težave, ki bi lahko spremljale izgubo kilogramov. Namesto tega omenite energijo, ki ste jo opazili, in pozitivne vibracije.

»To so pogosto spregledane malenkosti, ki so prav tako rezultat hujšanja,« pravi Shena Jaramillo, registrirana dietetičarka.

»Osebi lahko tudi poveste, da izgleda fantastično, namesto, komentarja, kot je, kako suhcena izgleda zdaj,« svetuje Shena Jaramillo.

Takšen komentar ni posebej povezan s težo, a je zelo spodbuden.

5. Pazite na namige

Če nekomu izrečete kompliment o uspešno izgubljeni teži, pazite, da boste to storili tako, da z njim ne boste sporočali, da je bila oseba prej manj vredna ali da si zaradi svojega videza ni zaslužila komplimentov.

Psiholog Sean Paul predlaga, da s komentarjem izrazite, kako se počutite, ko jo vidite. Denimo: »Tako sem navdušen/a nad tem, kako čudovito izgledaš, kaj si spremenil/a?«

Svetuje tudi, da se izogibate besedam 'teža', 'kilogrami', 'suhcen' – ki se, spet, osredotočajo na fizične lastnosti. Osredotočite se na to, kako se oseba počuti ter na njeno zdravje in splošno počutje.

Povzeto po myfitnesspal.com
Preverite še:
Ali pa: