Ste vedeli, da lahko Instagram deluje terapevtsko?

Ste vedeli, da lahko Instagram deluje terapevtsko? (foto: Profimedia) Profimedia
12. 11. 2019

V Ameriki se dnevno množijo terapevti, ki pri svojem delu uporabljajo tudi popularno družbeno omrežje. Vsi se strinjajo, da Instagram ne more biti nadomestilo za terapijo, je pa dober pripomoček. Še posebej je koristen za ljudi, ki sicer ne bi imeli dostopa do informacij, ki so pomembne za njihovo mentalno zdravje.

Na instagramu ljudje lahko dobijo prvi vtis o tem, kako potekajo terapije, še preden se dokončno odločijo, da bodo v živo obiskali psihoterapevta. Terapevti, ki imajo na svojem portalu veliko sledilcev, poročajo, da s svojimi objavami zmanjšujejo strah in razbijajo tabuje ter napačne predstave o tem, kako terapija sploh poteka. Pokažejo, kako učinkuje na posameznika in pomagajo (bodočim) strankam, da bi bolje razumele odnos s seboj, bližnjimi in zunanjim svetom. Če nekdo na Instagramu prebere vzpodbudno sporočilo, ga to motivira, da si poišče strokovno pomoč tudi v resničnem življenju.

Zmanjševanje strahu in napačnih predstav o psihoterapiji

Obstaja mnogo strahov pred obiskom terapevta, mentalno zdravje in različne motnje vedenja imajo v družbi še vedno določeno stigmo. Instagram ponuja prvi korak k spoznavanju psihoterapije kot oblike zdravljenja, saj ponuja varen prostor za raziskovanje, ne da bi se bilo treba takoj za karkoli opredeliti. Če oseba razmišlja o obisku psihoterapevta, lahko preko Instagrama dobi boljši občutek o tem, kakšen je kot osebnost in katere tehnike uporablja – na nek način ga spozna, še preden se odloči za srečanje. Potencialna stranka že vnaprej presodi, če se bo z nekom ujela, šele potem se odloči, kam bo šla na terapijo.

Objave terapevtov na Instagramu pomagajo tudi tistim, ki morda ne potrebujejo dolgotrajne terapije, se pa trenutno soočajo s težavo. Ko prebirajo pozitivno naravnana sporočila, se počutijo bolje in morda dobijo celo motivacijo za spremembo v svojem življenju!

Preko Instagrama lahko potencialen pacient preveri:

  • Kakšna oblika terapije je zanj najbolj primerna
  • Kateri terapevt mu ustreza
  • Katere vzorce mora ozavestiti in spremeniti
  • Kam se lahko obrne po pomoč v stiski

Obenem razvija jezik, ki mu omogoča bolj podrobno opisovanje svojih čustev in spozna, da ni edini s problemom ter se lahko poveže z drugimi, ki jih zanimajo podobne vsebine.

Ko se oseba enkrat zaveže, da bo hodila na psihoterapijo, lahko še naprej spremlja izbranega terapevta in njegove objave, ki ji pomagajo v težkih trenutkih. To povečuje njeno samozavest, daje upanje, zmanjšuje strah in anksioznost.

Če torej razmišljate o tem, da bi začeli obiskovati psihoterapevta, naredite raziskavo na Instagramu in dobili boste boljšo predstavo o celotni zadevi. Konec koncev vas to prav nič ne stane.

vh

Vir: Psychology Today

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri