Takšne lastnosti imajo ljudje, ki vedno dosežejo, kar si zastavijo

Takšne lastnosti imajo ljudje, ki vedno dosežejo, kar si zastavijo (foto: profimedia) profimedia
16. 3. 2019

Ste v celoti dosegli svoj potencial? Če še vedno skrivate talente, poglejte, kako uspe ljudem, ki dosežejo vse, kar si želijo.

Vsak dan znova postavijo cilj

Zbudijo se z namenom, da bodo nekaj dosegli. Naj bodo to velike ali majhne stvari, sploh ni pomembno. Važno je, da imajo nenehno v mislih, zakaj se trudijo in zakaj bi tudi danes morali dati vse od sebe. Zato se jim skoraj nikoli ne zgodi, da bi teden kar stekel mimo njih, ne da bi kaj dosegli in imeli kaj pokazati.

Tako se vztrajno pomikajo proti večjim ciljem in preprečijo, da bi ostali neizpolnjeni. Če še ne veste, kaj bi postavili za majhne in velike cilje, si odgovorite na nekaj vprašanj.

  • Če ne bi potrebovali službe, kaj bi počeli?

  • Ob katerih aktivnostih pozabite na čas in si želite, da ne bi minile tako hitro?

  • Kaj vas je navduševalo kot otroka?

  • O čem sanjate? Česa si želite?

  • Kaj izpostavite kot problem, ko ste v družbi vaših najbližjih? Kaj vas najbolj moti?
Meditirajo in se znajo sprostiti

Tudi oni se prav tako kot vi vsak dan soočajo s stresnimi situacijami, ki pa jih znajo obvladati. Zato hitreje pričnejo iskati rešitev in učinkoviteje rešujejo probleme kot marsikdo drug. Meditacija in sproščanje misli jim pomagata tudi, ko se bojijo ali ko je pred njimi velik izziv. Tu je nekaj kratkih napotkov, kako se lahko tudi vi za hip umaknete in osvežite v hitrem življenjskem tempu.

Začutite, kaj se dogaja z vašim telesom. Kako vstopa zrak in kako izstopa. Kako se stopala dotikajo tal. Občutite nogavice, čevlje, teksturo vaših oblačil ... kako noge nosijo vašo težo. Vaša pozornost naj se počasi premika navzgor. Začutite kožo, gležnje, kolena, stegna, boke, trebuh, hrbet, prsi, ramena, roke, vrat, obraz ... In sprostite vso napetost.

Meditacijo lahko izvajate tudi med sprehodom. Najboljše, da se podate na sprehod skozi gozd, preko travnikov, ob reki ... skratka, stran od mestnega vrveža. Hodite vsaj 20 minut. Preden se podate na sprehod, si vzemite čas in stoje pri miru. Zavedajte se svojega telesa. Naredite nekaj globokih vdihov (trebušno dihanje) in vso pozornost namenite občutkom med dihanjem. Nato nekaj minut dihajte normalno. Pozornost znova usmerit na telo – kaj občutite, ko stojite. In se nato podajte meditacijo v naravo.

Imajo jutranjo rutino

Nehali so se upirati zgodnjemu vstajanju. Zbudijo se toliko časa pred odhodom od doma, da lahko v miru postorijo vse jutranje opravke in se jim nikoli ne mudi. Od doma se odpravijo mirni in pripravljeni na nove izzive. Za uspešnejšji dan so poleg običajnih opravkov v jutra vpletli tudi stvari, ki jih naredijo učinkovitejše.

Morda jutranjo rutino že imate in ji morate le dodati nekaj malenkosti. Predlagamo:

  • čas za umiritev in nekaj globokih vdihov

  • minuta za eno raztezno vajo

  • trenutek za postavljanje cilja v današnjem dnevu

  • eno zahvalo

  • eno prebrano stran v knjigi

Seveda pa ne izpustite obilnega zajtrka, ki vas bo napolnil z energijo, torbo pa pripravite že večer prej in se izognite zmedenemu iskanju stvari po celi hiši.

Stremijo k učinkovitosti

Vse, česar se lotijo, želijo opraviti zelo učinkovito, najbolje kot znajo. Tudi vi lahko delate tako, čeprav se včasih zdi nemogoče. V čem je skrivnost uspešnih ljudi?

Ne dovolijo, da bi jih pri nalogah zmotile distrakcije. Zelo dobri so v osredotočanju in natanko vedo, kaj tisti trenutek ne sme biti v njihovi bližini. Umaknejo pametni telefon, ko ga ne potrebujejo. Ali se izognejo sodelavcem, ko morajo biti sami in končati zadolžitev. Ne moti jih hrup na hodniku, kadar morajo dati vse od sebe in ne morejo delati drugje. Bi zmogli vse to? Začnite tako, da se vsakokrat vprašate, kaj je pri določenem dejanju vaša distrakcija. Potem boste vedeli, kaj morate umakniti.

Storijo, kar menijo, da je prav

Njihova mnenja ne temeljijo na nečem, kar so slišali od drugih ali na tem, kar jim je kdo hotel vsiliti. Spoštujejo prepričanja vseh, vendar si sami ustvarijo mišljenje o za njih pomembnih stvareh. In od njega ne odstopajo. Če imate takšno osebo v svoji bližini, verjetno občudujete njeno odločnost in samostojnost. Čeprav se občasno s kom ne strinja, ni žaljiva, ampak z argumenti pojasni svoje stališče in dopušča tudi možnost, da se pri čem moti.