Te skrivnosti si delijo srečni ljudje. Jih prepoznate tudi vi?

Te skrivnosti si delijo srečni ljudje. Jih prepoznate tudi vi? (foto: Profimedia) Profimedia
30. 12. 2022

Sreča je stanje, ki je ena izmed želja slehernega človeka. Nekateri jo iščejo vse življenje, drugi jo imajo na dosegu roke ves čas.

Toda sreča ni namenjena zgolj redkim izbrancem, temveč vsem. Kako se obnašajo ljudje, ki so srečni in kako živijo?

Življenje se dogaja sedaj

Ne odlašajte z življenjem v smislu, da boste srečni, ko boste dobili višjo plačo, šli na počitnice, dobili otroka, partnerja, naredili novo kariero in podobne stvari. Navadno se prej zgodi, da ko boste slednje dobili, boste verjetno že stremeli k naslednjemu mejniku. Srečni ljudje živijo zdaj v tem trenutku. Zdaj čutijo in imajo radi življenje in ljudi s katerimi so obdani. Nihče ne ve, koliko dni ima na voljo, zato poskrbite, da živite danes.  

Pretirano analiziranje je brezpredmetno

Vsi smo sposobni do potankosti analizirati situacijo ali kakšen problem. Spraševati se, ali imajo dejanja nekoga drugega globlji pomen in brezkončno analiziranje preteklosti je brezpredmetno. Dobro je razmisliti o situacijah in ugotoviti, kaj se lahko iz njih naučite, toda to ne pomeni obsedeno in neprestano premlevati stvari, na katere tako rekoč ni več vpliva. To dobro vedo ljudje, ki so zaradi tega, ker prej spustijo pretirano analiziranje, v življenju srečnejši. Ko se naslednjič zgodi pretirana analiza, recite, hvala in nadaljujte s kakšnim prijetnejšim opravilom.  

Srečni ljudje niso več neprestano na lovu za srečo

Ljudje, ki so dejansko srečni, vedo, da ni potrebno biti srečen. Ko niso srečni, si dovolijo biti takšni kot so in izraziti tudi druga čustva kot so žalost, jeza, razočaranje in podobno. Kontrast vseh čustev je lahko koristen, saj spomnijo na to kako čudovito je stanje sreče. Ko se zgodijo slabe stvari, kot se včasih vsem, so takšni ljudje nežni do sebe.

Vsak dan lahko naredite kakšno stvar, ki osrečuje

Obstajajo stvari, ki jih lahko naredite vsak dan in vas bodo dejansko sproti osrečevale. To je na primer dobra prehrana, vadba in dovolj počitka. Prav tako druženje z ljudmi, ki vas nasmejijo in negujejo vašo dušo. Močni odnosi pomagajo preživeti težka obdobja pa tudi proslaviti dobra, kar je dobra popotnica za srečno življenje. 

Primerjave z drugimi so potrata časa in razlog za bolečino

Primerjanje z drugimi lahko delujejo zelo sovražno in boleče do vas samih in je povsem nepotrebno. Pri tem ni pomembno, ali primerjate obliko telesa, ljubezensko stanje ali višino na transakcijskem računu. Vedno bodo obstajali ljudje, ki bodo imeli »več« ali »manj«. Edina oseba, ki jo morate zadovoljiti, ste vi sami. Srečni ljudje so zadovoljni s seboj in tem kar imajo, pa četudi to ni toliko kot narekujejo različne družbene norme.

Preberite tudi: Česa ne bi smeli nesti s seboj v naslednje leto?