Zakaj je pomembno, komu dovolite vstopiti v svoje življenje (+ 7 vprašanj, ki bodo razkrila, kdo si to mesto zasluži)

Zakaj je pomembno, komu dovolite vstopiti v svoje življenje (+ 7 vprašanj, ki bodo razkrila, kdo si to mesto zasluži) (foto: profimedia) profimedia
20. 3. 2021

Posebno mi je ostal v spominu zadnji pogovor s prijateljico …

Ko je po polurnem ogrevanju (tj. kramljanje o povsem vsakodnevnih in tudi ne tako pomembnih stvareh) najin pogovor stekel o prijateljstvu, mi je zaupala, da je začela iz svojega življenja odstranjevati toksične ljudi.

Naredila je dva seznama:

  • »Na prvem so se znašli ljudje, ki me poživijo, ki resnično verjamejo vame,« mi je povedala.
  • »Na drugem so se znašli ljudje, ki me izčrpavajo.«

Na seznama je razporedila vse, prijatelje, sodelavce, znance, družinske člane. In s tistimi, ki so se znašli na seznamu št. 2, zaključila. »Izčrpavalo me je, nesrečna sem postala, nad mano se je zasidral črn oblak,« je rekla.

Marsikomu se bo to dejanje zdelo kruto. Kot introvert pa natanko vem, o čem govori in zakaj je to potrebovala.

Profimedia

Ko razmišljamo o skrbi zase, za svoje dobro počutje in za svoje zdravje, seveda najprej pomislimo na gibanje, zdravo prehrano, razvajanje, morda meditacijo …

Toda ena stvar, ki je prav tako pomembna za dobro počutje – pa jo prav enostavno spregledamo – je tudi izbira ljudi, ki jih bomo sprejeli v svoje življenje.

Ne glede na to, ali se zavedate ali ne, ljudje, s katerimi se obkrožamo, lahko pomembno vplivajo na nas in na naše zdravje.

Vsekakor je življenje prekratko za druženje z ljudmi, ki izčrpavajo.

Zato je pomembno, komu dovolite vstopiti v svoje življenje

Ker skrb zase ni le gibanje, zdrava prehrana in razvajanje. Skrb zase vključuje tudi odnose. In ko boste na odnose začeli gledati tako, boste kmalu opazili spremembo v VAŠEM odnosu do okolice in tudi načinu, kako krmarite svoje življenje.

Življenje zapolnite z zanesljivimi ljudmi, ki vam želijo dobro, ki se veselijo vaših uspehov, kot da bi bili njihovi, ki vam dajejo izzive – da postanete najboljša različica sebe namreč.

Poslovite pa se od ljudi, ki delajo dramo, ki raje vidijo, da vam ne uspe, ker se potem sami bolje počutijo in drugih toksičnih »prijateljev«, ki jih ne potrebujete v svojem življenju.

Tu je 7 vprašanj, ki bodo razkrila, kdo si to mesto zasluži

profimedia

Umirite se, nekajkrat globoko vdihnite in izdihnite ... Ter ob misli na točno določeno osebo iskreno odgovorite na naslednja vprašanja.

1. Ali gre za resnično pristen odnos?

Vedeti morate, da obstajajo ljudje, ki se vas bodo držali samo zato, ker ste zanje koristni. Ali oseba pogosto prosti za usluge in za stvari, hkrati pa vodi natančen seznam vseh uslug, ki jih je ona storila za vas?

2. Vam ta odnos predstavlja oviro, ko gre za zdravo življenje?

Zdrave in nezdrave navade so nalezljive, potrjujejo raziskave. Neprestano pritoževanje denimo. Pa nezdrava telesna samopodoba in uživanje prepovedanih substanc … Če se vsi vsak vikend napijejo do mrtvega, potem je to normalno, kajne?

Če vas odnos vleče navzdol, če ste denimo deležni posmehovanja, ker poskušate skrbeti zase, je morda čas za umik.

3. Ste zaznali manipulacijo?

Kar je v resnici precej težko, če ste tarča vi, vendar obstaja nekaj znakov. Na primer: odnos se vam zdi zapleten in tako bi ga tudi opisali drugim. Spremenili ste se – postajate nesrečni, negotovi, vaša samozavest je na psu.

4. Ste v prijateljskem odnosu s to osebo preprosto zato, ker sta si podobni?

Ker vaju povezujeta otroštvo in odraščanje, ker živita podobno življenje … Kaj je pomembneje od tega: zaupanje, odkritost, spoštovanje in podpora.

5. Ste vi tisti, ki se vedno trudite in vlagate vso energijo v odnos?

Iščete ideje, naredite načrte in jih tudi prilagodite, če ji/mu ne odgovarjajo. Ko želite izraziti svoja čustva, pa se spet vse preusmeri na to osebo. Očitno ste v tem odnosu zaposleni, ne prijatelj.

6. Se lahko zaneseta drug na drugega?

Kliše? Morda. Vendar zelo pomemben. Prijatelj oz. oseb, ki je odsotna, ko jo najbolj potrebujete, potem pa se vtika v stvari, ko ni potrebno ...

Raziskava o prijateljstvu vsebuje besede, kot so 'vzajemno', 'obojestransko', 'skupno'. In če nobena od teh ni prisotna v vajinem odnosu, je morda čas, da se umaknete.

7. Ste v družbi te osebe lahko to, kar ste?

Je že res, da ljudje prilagajamo svoje obnašanje – v pogovoru z uradno osebo se bomo seveda drugače obnašali kot v pogovoru z babico ali v pogovoru s prijateljem.

Toda če v družbi te osebe čutite, da se morate spremeniti, skriti to, kar ste, ali vas je celo sram, je morda čas, da še enkrat razmislite, ali je to oseba, ki jo želite imeti v svojem življenju.

Prekiniti prijateljski odnos, ki to ni? Kljub vsemu težka odločitev. A nujno potrebna.

Prijatelji prihajajo in odhajajo. Toda pravi prijatelj ne bi smel povzročati bolečine, manipulirati, vas izkoriščati ali izvajati pritisk, da postanete nekaj, kar niste.

Pravi prijatelj vas navdihuje in vzpodbuja, da ste lahko še boljši, srečnejši, bolj zdravi in da ste ... preprosto VI.
Preberite še:

Preverite pa tudi: 12 učinkovitih strategij za boj proti toksični energiji

Profimedia

Prirejeno po www.businessinsider.com

In ja, še sva prijateljici. :)