Zakaj smo po besedi “oprosti” še vedno jezni?

Zakaj smo po besedi “oprosti” še vedno jezni? (foto: profimedia) profimedia
30. 8. 2019

Beseda oprosti ne odtehta vse jeze in prizadetosti, ki se je nabrala v posamezniku zaradi dejanja ali besed nekoga drugega. 

Rekel je oprosti, in to večkrat, v vas pa se še vedno nabira jeza. Ne morete pozabiti, kaj je storil in niste še pripravljeni skleniti premirja. Je z vami kaj narobe? Nikakor. Oprosti ni ravno čarobna beseda, zato čustva ne bodo kar izpuhtela. Preverimo, zakaj je temu tako. 

Oprosti ...

Ni opravičilo, ki si ga zaslužite

Tu je pravo mesto, da uporabimo rek “dejanja govorijo glasneje od besed”. Morda opravičilo ne zadošča, ker se oseba ne trudi izrečenega tudi pokazati in naprej dela enako kot prej. Nič se ni spremenilo, dobili ste le vljudnostni “oprosti”, vse pa teče po starem. 

Zadovoljni nismo niti, ko je opravičilo izrečeno v jezi - takrat tudi sami reagiramo z jezo. Ne čutimo, da je nekomu zares žal za besede in dejanja, zato ni olajšanja in ne želimo skleniti premirja. 

Če se je oseba v vaši bližini že velikokrat opravičila, pa se od takrat ni nič spremenilo, morate postaviti meje. Ne dovolite, da vas prizadane znova in znova. 

Ne popravi vedno tega, zaradi česar ste jezni

Oseba se je ustrezno opravičila in se resnično trudi popraviti stvari, kar lahko opazite po njenih dejanjih. Zakaj ste še vedno negativno nastrojeni? Verjetno niste bili jezni zaradi stvari, za katere ste dobili opravičilo. Takrat je čas, da razčistite nekaj iz preteklosti, kar vas očitno ne pusti živeti v sedanjosti. Morda boste odkrili, da je problem pretežno v vas in ne v posamezniku, na katerega ste jezni. 

Ni čudežna beseda, še vedno morate prebaviti stvari

Sprejeli ste opravičilo, vendar vaša negativna čustva ne bodo kar izpuhtela. Vsak potrebuje različno dolgo, da predela in sprejme stvari. Zato ni nič čudnega, če še nekaj dni do osebe držite določeno razdaljo. Vseeno dajte vedeti, da niste več tako jezni in ste opustili zamero, le nekaj časa še potrebujete, da vse to predelate. 

Ne dovolite, da bi vas zamere obdržale na eni točki življenja, saj boste zamudili edinstvene priložnosti. 

Izgubi pomen, če ga ponavljamo tja v en dan

Oprosti ima omejen rok uporabe, in ko ga nekdo izreče prevečkrat, nima več pravega učinka. Prenehamo verjeti, da oseba lahko kaj popravi ali da bo spremenila vedenje, ki nam ne ustreza. 

Ko pridete do te točke, je pametno razmisliti, ali si oseba še vedno zasluži vašega časa in truda, ki ga vlagate v odnos. Če se odgovor nagiba k ne, jo raje odstranite iz svoje družbe, saj vas očitno polni le z negativno energijo in se ne trudi krepiti prijateljstva. 

Preverite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri