Rebeka Dremelj: "Aktivnosti, gibanje in narava so postali del našega vsakdanjika, ki ga ne bi zamenjala za nič na svetu."

Rebeka Dremelj: "Aktivnosti, gibanje in narava so postali del našega vsakdanjika, ki ga ne bi zamenjala za nič na svetu." (foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Aleksandra Saša Prelesnik
25. 10. 2018 Vir: Story

Pevka Rebeka Dremelj s hčerkama Šajano in Sijo veliko časa preživi v naravi. Tudi sama se je kot otrok veliko gibala in prav zaradi tega svoji punčki vzgaja v športnem duhu.

Rebeka, ni skrivnost, da so popoldnevi med tednom namenjeni vam in hčerkama. Kaj vam pomeni čas, ki ga preživite skupaj?

Res je. Po tistem, ko ju oddam v vrtec in šolo, se posvetim svojemu delu. Poskušam urediti vse do trenutka, ko ju grem iskat, in potem imamo čas zgolj zase. Takrat sem jima na razpolago in odložim telefon ter poskušam odmisliti vse obveznosti.

Pa vam to dejansko uspe?

Včasih res. (smeh) V bistvu se moraš prepričati o tem, kar je najboljše tako zate kot za družino, in potem stvari niso tako težke. Prioritete v življenju morajo biti jasne.

Kako preživljate skupne trenutke?

Imamo to srečo, da imamo veliko narave, ki nas obdaja. Blizu imamo travnik, lep vrt, kjer se igramo, bazen, ki je poleti pravi užitek … V bistvu so aktivnosti, gibanje in narava postali del našega vsakdanjika, ki ga ne bi zamenjala za nič na svetu.

Koliko vam pomeni to, da živite obdani z naravo? To je nekaj, kar v mestu številni pogrešajo.

Res je. Mi imamo to srečo in živeti tako je resnično privilegij. V mestih tega ne poznajo in vesela sem, da nas ne obdajajo visoke betonske stavbe. Sama sem otroštvo preživljala obdana z naravo in želim, da tako odraščata tudi moji hčerki. In ko sem doživela ta pristni stik z naravo, kjer smo bili lahko na travniku, tekali po gozdovih, plezali po drevesih ... me je to zaznamovalo za vedno. Zato mi tudi zdaj veliko pomeni, da Sija in Šajana to doživljata kot del svojega odraščanja.

Tudi sami ste, kot omenjeno, v otroštvu veliko časa preživeli na travnikih. Kako se počutite, ko gledate, kako odraščata hčerki?

Zame je to poseben občutek svobode, ki sem si ga že od nekdaj želela za hčerki. Neopisljiv občutek je, ko ju vidiš, kako uživata, ko smo zunaj. Ko tekata po travniku in ko živita vse te radosti.
konj
Kako pomembno je gibanje v naravi za naše otroke?

Gibanje v naravi je za otroka zelo pomembno, saj je narava okolje, ki na različne načine navdihuje in spodbuja gibalno aktivnost otrok. V naravi otroci vedno najdejo neko zanimivo gibalno aktivnost. Pomembno je tudi gibanje v vseh letnih časih in vremenskih razmerah, saj vsako obdobje spodbudi otroke k določeni vrsti gibanja.

Z gibanjem se krepi otrokov celostni razvoj. To je zagotovo dobra popotnica ... Kaj menite?

Res je. Otrokova naravna potreba je potreba po gibanju. Z gibanjem otrok zaznava in odkriva svoje telo, preizkuša, kaj telo zmore, doživlja veselje in ponos ob razvijajočih se sposobnostih ter spretnostih ter gradi zaupanje vase. Gibanje daje otroku občutek ugodja, varnosti, veselja, torej dobrega počutja. Nekje sem prebrala, da gibanje pozitivno vpliva na razvoj zdravja kosti, sklepov, motoričnih sposobnosti ... ter na finomotoričnih sposobnostih, ki jih otrok potrebuje za pisanje in risanje. Tudi sama opažam, da pri Šajani, ki je že starejša, vse to vpliva na njeno samostojnost, samozavest in samopodobo.

In še nekaj je, ko je otrok gibalno dejaven (ne glede na to, ali obiskuje kakšne obšolske aktivnosti, treninge ipd.), se prek tega tudi nauči, da so za doseganje uspeha potrebni odločnost, disciplina in odrekanje.

Kot so pokazale raziskave, otroci, ki so gibalno zelo dejavni, lažje sledijo pouku v šoli in imajo boljšo sposobnost koncentracije. Poleg vsega pa to vpliva na zdravje.

To je ključno. Pomembno je, da se starši že sami zavedamo pomena narave in gibanja otrok v naravi, da se zavedamo, da je igra v naravi za otroke najpomembnejši del otroštva. Redna telesna oziroma gibalna dejavnost pa vpliva tudi na splošno dobro počutje otrok, na njihovo zdravje, krepi imunski sistem. Zdrav zrak je že od nekdaj pomagal, in to so nam govorili že dedki in babice.

Tudi meni je pomembno, da Sija in Šajana razvijata koordinacijo, hitrost, motoriko, moč, gibljivost, natančnost in ravnotežje. Opažam, da sta hčerki veliko bolj zdravi. Vse to vpliva, zagotovo. Ne nazadnje pa je gibanje v naravi pomembno tudi za nas starše ter da se zorganiziramo, da ga vključimo v življenjski slog.

Vas je strah, ko vaši hčerki plezata po drevesih, ali gledate na to kot razvijanje otrokove motorike?

Spodbujam tovrstne aktivnosti in nisem mama, ki bi nenehno vplila za njima: ‘Pusti to, pazi se tistega.’ Otroci morajo sami spoznati neke meje, se naučiti, da ne potrebujejo našega nenehnega nadzora.

Veste, če mati otroku nenehno govori, pazi, ker boš padel, ne plezaj, ker boš padel ... bo otrok še bolj prestrašen in ne bo zaupal vase. In potem res pade.

Podobno je kot takrat, ko jim govorimo: ‘A te zebe? Obleci se, ker te zebe.’ Otrok se mora sam naučiti oz. spoznati občutek, ko ga zebe. Ne da mu mi povemo, da ga zebe. Podobno je s športnimi aktivnostmi. Ne skači, ker boš padel, ni pravi stavek. Skoči in poskusi!Koliko bi morali starši spodbujati otroke h gibanju in kako pomembno je, da se tovrstne aktivnosti izvajajo v družini?

Starši smo s svojim načinom življenja otrokom največji zgled, ob tem pa ne smemo pozabiti, da se tudi starši s preživetim časom v naravi sprostimo, uživamo ter z otroki še bolj povežemo. Tudi športne aktivnosti, ki se izvajajo v okviru različnih športnih dnevov, so dobrodošle. Ena priložnost bo že na Ljubljanskem maratonu, ki se ga lahko udeležite 28. oktobra, ko bo tudi Lumpijev tek za otroke.

Lumpi telovadba

  • Vaja srnica: kratki teki v gozdu

Pojdi v gozd in posnemaj gibanje srne. Najprej se mirno sprehajaj, nato aktivno preteci odsek gozdne poti. Tiho in urno kot srnica.

Narava gozda umira naše misli in telo. Usedi se na drevesni štor in nekaj časa razmišljaj, kaj vse si doživel danes. Svoje misli in občutke povej svojim staršem.

  • Vaja Žabica: preskakovanje luž

Najlepše je, ko zunaj dežuje. Takrat se primerno obleci in teci v dežju ter preskakuj luže. Privošči si brezskrben tek po lužah in bodi zadovoljna žabica.

  • Vaja Veverica: visenje na veji

Urno splezaj na drevo (primernost drevesa naj izberejo starši). Preizkusi se v visenju na veji. Skoči z veje na tla. Če je previsoko, naj ti pomagajo starši!

Še več idej za zabavne vaje preverite na povezavi Lumpi tekovadba

Tekaški trener Urban Praprotnik svetuje: 

Hiter namig za aktivno preživljanje časa z otroki

Otroci se naravno radi veliko gibajo. Zelo dobro je, če starši na tem področju vzgoje ne zatajimo in jim ne vcepimo odpora do gibanja. Gibajmo se z otroki. Pojdimo pogosto z njimi ven v naravo.

Izkoristimo vsakodnevne priložnosti, da se gibamo z njimi. Sprehod, lovljenje, skakanje, plezanje in še kaj, takole tu in tam kar vsak dan.

Besedilo: MIMA // Fotografije: Aleksandra Saša Prelesnik, osebni arhiv