4 dobre strani jutranjega teka

4 dobre strani jutranjega teka - Tek (foto: Profimedia) Profimedia
22. 6. 2022

4 dobre strani jutrajega teka. Za začetek. Kasneje vas bomo skušali prepričati še s kakšno.

Manj težav z načrtovanjem

Nastavite budilko, vstanete, navlečete tekaške hlače, nataknete tekaške copate … in že ste v pogonu. Ko pridete nazaj, si privoščite slasten zajtrk in prho, potem pa je pred vami cel dan in vi, polni energije, zlahka manevrirate med vsemi obveznostmi, ki vas čakajo.

Popoldanski oziroma večerni tek zahteva veliko več načrtovanja. To tudi pomeni, da je v popoldanskem in večernem času več verjetnosti, da boste tek izpustili. Tudi če ste zagrizen tekač in tekaškega treninga ne bi preskočili za nič na svetu, vam načrte zlahka prekrižajo nepredvidene spremembe/obveznosti.  

Jutranji tek je zdravilo za 'mačka'

Saj poznate tista jutra, ko se zbudite brez energije, ko je glava težka in se iz postelje skopljete s tako težavo, kot da bi večer prej pogledali pregloboko v kozarec. Na takšna jutra se odpravite na tek.

Vemo, tek je verjetno zadnja stvar, na katero pomislite. Toda … Samo poskusite. Hvaležni si boste, ko boste zbrali toliko volje, da se boste odvlekli čez prag.

Boljši zrak

Čisto zares. Če živite v mestu, boste hitro opazili, da jutra niso prijetnejša le zato, ker je zrak hladnejši (no, razen pozimi, takrat je zgodba drugačna), tudi boljši je. Tisti, ki ste že kdaj tekli skozi oblak izpuhov, veste o čem govorimo.

Bolje boste jedli

Z jutranjim tekom boste pridobili še eno odlično navado - redno boste zajtrkovali. Če ne pred tekom, si boste obrok zagotovo privoščili po njem. Bonus za tiste, ki bi radi izgubili kakšen kilogram: jutranja vadba in pravi zajtrk bosta spodbudila vaš metabolizem, tako boste v celem dnevu porabili več kalorij, kot bi jih sicer.