9 filmov za ljubitelje teka

9 filmov za ljubitelje teka (foto: Profimedia) Profimedia
17. 5. 2018

Tek nekaterim pomeni službo, drugim rekreacijo, tretjim nepotrebno dejavnost. A tek je lahko še precej več. Številnim filmskim ustvarjalcem je pomenil navdih pri ustvarjanju nepozabnih filmov. Zbrali smo le nekaj filmov različnih filmov, ki na različne načine upodabljajo eno najstarejših aktivnosti.

  • The Loneliness of the Long Distance Runner (1962)

Zgodba o mladeniču Colinu (Tom Courtenay), ki v prevzgojnem centru s pomočjo teka spoznava življenje in samega sebe.

  • Chariots of Fire (1981)

Film temelji na resničnih dogodkih in predstavlja zgodbo dveh tekačev, ki se pripravljata na olimpijske igre leta 1924. Film je prejel štiri oskarje, enega je dobil glasbenik Vangelis za istoimensko skladbo, ki je še danes nepogrešljiva spremljava navdihujočih filmov.

  • Personal Best (1982)

Šport in prav tako športni filmi se pogosto osredotočajo na moški šport, zato je Personal Best tako sveža izjema. V središču so atletinje, ki se pripravljajo na izbirno tekmo za nastop na olimpijskih igrah 1980.

  • Running Brave (1983)

Amerika je obsedena z zgodbami o "pepelkah", o ljudeh, ki na papirju skoraj nimajo možnosti za uspeh, na koncu pa jim uspe. Ena od takih je spisal Billy Mills, indijanski domorodec, ki je leta 1964 osvojil zlato olimpijsko medaljo na 10.000 metrov in šokiral svetovno javnost.

  • Forrest Gump (1994)

Kdo ne pozna izmišljene zgodbe o Forrestu Gumpu, njegovi bobmonieri in številnih srečanjih z ljudmi, ki so krojili ZDA v 60. in 70. letih? Režiser Robert Zemeckis je kot enega ključnih elementov v potovanju skozi življenje naslovnega junaka uporabil tek - vse od začetnega citat "Teci, Forrest, teci!" do njegovega večletnega teka po državi.

  • Without Limits (1998)

Steve Prefontaine sodi med tekače, o katerih je bilo posnetih največ filmov (tako igranih kot dokumentarnih). Prefontaine je bil tekač na srednjih razdaljah, ki je v 70. letih poskrbel za revolucijo teko v ZDA. Sodeloval je z Billyjem Crudopom, ki je ustanovil slovito podjetje Nike. Prefontaine je umrl v prometni nesreči pri 24 letih.

  • Saint Ralph (2004)

Dramatična komedija o fantu, ki išče čudež. Zgodba je postavljena v 50. leta prejšnjega stoletja. Mladi fant Ralph je obupan, ker je njegova mama padla v komo, povedo mu, da jo lahko reši le čudež. Ko duhovnik zmago na bostonskem maratonu

napove kot čudež, Ralph poveže oba čudeža v eno poved in si želi zmagati na maratonu, s čimer naj bi rešil mater. Navdihujoče.

  • Kako postati heroj (2007)

Zabaven dokumentarec srbskega režiserja Mladena Matičevića, ki v življenju številne težave, še najbolj ga teži številka na tehtnici. Na neki točki se odloči, da bo pretekel beograjski maraton, pri čemer mora povsem spremeniti svoje življenje. Zabaven film, ciničen, poln črnega humorja in navdiha.

  • Krog (2015)

Za konec še slovenski dokumentarni film Krog, ki ga je ustvaril Miha Podgornik. V filmu oživlja zgodbo njegove matere Ruth, ki je bila znana slovenska ultramaratonka, ki je leta 2012 umrla na poti proti Kredarici. Leto prej je na slovitem Špartatlonu (teku v dolžini 246,8 km) osvojila drugo mesto.

Zdaj pa le zgrabite svoje športne copate!

Pripravil: Mihael Fartek

Značke: filmi tek