Kdaj imate utemeljen razlog, da odstopite od maratona?

Kdaj imate utemeljen razlog, da odstopite od maratona? (foto: profimedia) profimedia
11. 5. 2022

Vse priprave in odrekanja vseeno ne odtehtajo nekaterih razlogov, zaradi katerih upravičeno prekinete maraton. Veste, kdaj bi to morali storiti?

Niste osvojili razdalje

Bodite iskreni sami s seboj: kolikokrat ste pred maratonom sami pretekli razdaljo?

Morda vam je manjkalo samo nekaj kilometrov, pa vseeno se ne silite teči čisto do cilja, če vaše telo ni vajeno takšnega napora.

Idealno bi bilo, če bi sami vsaj trikrat odtekli podobno progo, preden ste prišli na dogodek. Ne skrbite, niste prvi s takšnim spodrsljajem. Sedaj veste, da morate spoštovati razdaljo in naslednjič boste bolje pripravljeni. 

Poškodovani ste

Že med pripravami ste naleteli na bolečo mišico ali se srečali s kakšno drugo poškodbo, vendar si niste vzeli časa za počitek, zato se poškodba ni ustrezno zacelila.

Na startu rahlo bolečino še lahko spregledate, ko boste nabirali kilometre, pa bo postajala vedno hujša. Takrat morate sami presoditi, kdaj je pravi čas za odstop, preden si naredite veliko škode.

Uporabite lahko tudi pravilo: če se poškodba med ogrevanjem izboljša, stanje verjetno ni tako slabo. Če postaja vedno slabše, pa se plete nekaj večjega. 

V prihodnje telesu namenite dovolj počitka za okrevanje, tudi če to pomeni, da morate med pripravami en teden mirovati. 

Vreme postane ekstremno

Kadar je vreme zares nevzdržno in je skoraj nemogoče normalno preteči progo, organizatorji dogodek odpovejo. Razlog pa velja tudi, če sami ocenite, da v takšnih razmerah ne boste morali varno preteči razdalje, ki ste si jo zadali.

Če je na primer prevroče in kljub vmesni hidraciji telo opeša, ne tvegajte omedlevice. Pri močnem vetru se ne silite predolgo in pri dežju ne tvegajte zdrsa. Tekme bodo še prišle, telo pa imate le eno. 

Načrtujete preveč maratonov

Včasih misli hočejo več, kot dovoljuje telo. Če vas športne prireditve motivirajo, ni nič narobe, da se jih udeležujete redno.

Vedno pa poskrbite, da bo med eno in drugo minilo dovolj časa. V nasprotnem primeru vam bo telo sporočilo, da ni pripravljeno, ko boste dan pred naslednjim maratonom popolnoma izmučeni in tudi na dan dogodka ne boste čutili, da bi lahko normalno odtekli razdaljo. Takrat je čas, da odpoveste že preden stopite na start.