Poškodbe stopal pri teku

Poškodbe stopal pri teku (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
28. 3. 2014

Čeprav sodi tek med človekovo najnaravnejše gibanje in čeprav tečemo previdno, lahko pride do nezgod. Mednje sodijo tudi poškodbe in bolečine v stopalih.

1. Sezamoiditis

Sezamoiditis je bolečina, ki se pojavi v sprednjem delu stopala, pod palcem. Tam se nahajata dve koščici, sezamoidiki, preko katerih drsi glavica prve stopalčnice. To nam pri hoji in teku omogoča korak ter odriv. Če se iz različnih vzrokov hrustanec, ki oblaga sklepno stran teh kosti razdraži, nas na določene gibe ali količino obremenitev boli.

Stopalo

Ko je palec izpostavljen takšnim pritiskom, kot se to dogaja pri teku, pride do vnetja. Sezamoiditis se najprej pojavi kot blaga bolečina in sčasoma postaja vse bolj neprijetna in zelo boleča.

Za okrevanje je potrebna razbremenitev stopal vsaj za dva meseca - krajši treningi in pravilna obutev. Da bi se izognili ponovnemu vnetju, pa lahko pomagajo tudi nežne raztezne vaje, ki bodo povečate fleksibilnost in moč vaših stopal.

Preventiva

Ponošena obutev lahko veliko prispeva k nastanku sezamoiditisa. Zato na vsakih 400 do 500 pretečenih kilometrov poskrbite za novo obutev in preverite vložke. Če opazite vdolbinico na mestu, kjer je palec, je možnost sezamoiditsa še večja.

Včasih kupljeni tekaški čevlji nimajo vložkov, ki bi dovoljno podpirali stopala, zato je priporočljivo, da sami poskrbite za boljše in debelejše.

Vaja za fleksibilnost

vaja1. Sedite na tla, noge iztegnite pred seboj.

2. Okoli stopala ovijte kolebnico.

3. Primite kolebnico za vsak konec in stopalo nežno povlecite k sebi.


4.
Zadržite za sekundo ali dve in spustite nogo v začetni položaj. Vajo ponovite 10x za vsako nogo.

Vaja za moč stopal I

vaja 1. V nogavico dajte utež (približno 450 g), zavežite in nogavico vstavite med prsta. Sedite na stol, noga naj bo sproščena, prsti obrnjeni navzdol.

2. Dvignite prste navzgor, kolikor lahko. Zadržite za trenutek in spustite stopalo v začetni položaj, s prsti navzdol. Ponovite 10 x na obeh nogah.

Vaja za moč stopal II

1. Začetek je enak kot pri prvi vaji. Nogavico držite med prsti, prsti so obrnejeni navzdol. Nato dvignite sprednji del noge in tokrat stopalo zasukajte navznoter. Zadržite za sekundo.

2. Spustite nogo in za trenutek počakajte. Ponovite 10 x za vsako nogo.

2. Pekoči podplati

Pri teku je pri vsakem dotiku tal stopalo obremenjeno z večkratno težo telesa. Pri tem se stopalo splošči, nato pa mora zopet odriniti telo od tal. Zato rado pride do pregretja.

S primernimi tekaškimi čevlji in športnimi nogavicami se lahko tovrstnih težav znebite. Mišice stopala lahko okrepite tudi z prilagojenimi vložki in pekoči občutek bo izginil.

Več o tekaških poškodbah:

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri