Zakaj je pomembno, da vedno tečemo z namenom

Zakaj je pomembno, da vedno tečemo z namenom (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
21. 4. 2018 Vir: Lisa

Strokovnjaki pravijo, da bi imeli vsi več od teka, če bi tek postal bolj zavestna dejavnost, ki bi nam pomagala premagati stres in druge vsakodnevne pritiske, in ne le nov stres v našem dnevu. Za vas imamo nekaj nasvetov, kako bo tek postal nekaj prijetnega, nekaj, na kar boste vsak dan komaj čakali.

Pišite tekaški dnevnik

Ob nedeljah zvečer v miru sedite za mizo in napišite ter opišite vse teke, ki jih boste opravili čez teden. Bodite čim bolj natančni, napišite, kam bi radi tekli, kakšen tek bo – intervalni, sproščujoči, regeneracijski, dolgi, kratki.

Ob koncu tedna pa si napišite občutke in težave, ki ste jih imeli – na primer opišite vročino, če ste imeli lahke ali težke noge, lahko opišite napredek ali ovire, ki so vam otežile tek.

Zelo pomembno je, da spremljate napredek, saj boste tako dobili motivacijo, da ne boste odnehali in da se boste še bolj trudili.

Preberite: 15 skrivnosti, ki jih poznajo samo tekači

Vzemite si odmor

Če opazite, da ne uživate več v teku, pojdite raje v hribe ali na tenis, morda na jogo ali v bazen: včasih je pametno malo zamenjati šport. Nikar ne postanite suženj nabiranja kilometrov – če vam ne paše, nikar ne tecite.

Preberite: Kako do boljše kondicije, če ne morete teči

Cenite majhne napredke

Če ste imeli daljši premor, ste morda rodili ali se spopadli s poškodbo, začnite cenite tudi male stvari. Na primer pol ure neprekinjenega teka za mlado mamico je vendar velika zmaga. Nikar se ne kaznujte, če nekaj ne zmorete. Samo počasi in bo šlo.

Menjajte stvari

Nikar vsega ne jemljite preveč resno. Včasih tecite brez glasbe, da si spočijete glavo. Včasih tecite, kot da ste na tekmi, drugi dan naj vam bo vseeno, če vas prehitijo vsi upokojenci.

Naredite si seznam pesmi, ki vas motivirajo, ki vam dajo zagon za kakšen kilometer več. Včasih je sprememba rutine prav tisto, kar potrebujete, da boste napredovali.

Določite si neki cilj

Določite si cilj, ki ga želite doseči. Morda naj bo vaš kratkoročni cilj, da se zabavate, ko dobite malo kondicije, poskušajte preteči 10 kilometrov, potem povečajte hitrost, če imate voljo, podaljšajte na 21 kilometrov.

Če vam je cilj le, da se počutite dobro, potem tecite samo zaradi tega in uživajte. Bodite ves čas ponosni nase, ker vztrajate in ker ne obupate.

Tecite z glavo

Tecite zbrano, osredotočite se na svoje početje. Poslušajte svoje dihanje, sprostite ramena in začutite svoje bitje srca – postavite si temelje, da boste prisotni tudi preostanek dneva. Začutite mraz, vročino. Boste videli, kako lažje boste tekli, če se boste osredotočili na trenutek in na to, kaj vas še čaka.

Imejte pozitivno mantro

Naj vam pozitivna jutranja misel oblikuje popoln dan. Najprej naj vas navdihne, da boste skočili iz postelje in obuli športne copate. Ljudje, ki zjutraj telovadijo, se veliko bolj držijo svoje rutine, saj jo opravijo pred vsem stresom, ki ga prinese dan.

Zapomnite si, da imate vedno izbiro – ali boste še ležali ali pa boste vstali, telovadili in bili ves dan v svoji najboljši izdaji. Izberite svoj najboljši obraz.

Preberite še: To se bo zgodilo, če boste plank izvajali vsak dan