Oprema, ki vam bo olajšala tek in maratone

Oprema, ki vam bo olajšala tek in maratone (foto: Profimedia) Profimedia
25. 4. 2017

Zagrizeni tekači ste zagotovo raziskali že na stotine možnosti, ki bi olajšale tek v različnih letnih časih in delih dneva. Da se boste med treningom zares lahko posvečali teku, preberite, kakšno opremo potrebujete.

Prvo pravilo, ki se ga velja držati je, da na dan maratona nikoli ne preizkusite nečesa novega. Ne jejte zajtrka, za katerega ste slišali včeraj in predvsem ne preizkušajte nove opreme.

Vadbo pa vam bo olajšala naslednja oprema.

Pametna ura

Kot zagrizenemu tekaču vam bo prav prišel GPS, saj ne boste potrebovali natančno preučiti poti in naselja, kjer boste tekli. Z njim lahko zavijete tudi na stranpot, ne da bi se izgubili. Takšne ure imajo še veliko drugih praktičnih funkcij, ki štejejo korake, srčni utrip, razdaljo, ki ste jo pretekli ... Priročna je tako za maraton kot za vsakdanji tek.

Čevlji za tek

Kar je očitno, saj brez tega ne morete teči. Pa vendar obstajajo izjeme, ki jih na dan maratona pozabijo in dobijo nadomestne. To se lahko konča precej boleče. Enaka zgodba je z novimi čevlji, ki jih prvič (ali drugič in tretjič) obujete na dan dogodka. Ker se na njih še niste navadili in niso uhojeni, je velika verjetnost, da boste cilj prečkali z žulji. Za nasvet lahko povprašate prodajalce, ki vam bodo pomagali izbrati ustrezno obutev.

Hidracijski pas ali nahrbtnik

Oprema bo všeč predvsem tekačem na daljše proge. Poti se ne bodo več vrtele okrog točk, kjer lahko dobite vodo, prav tako se boste izognili nepotrebnim postankom. Tudi med maratonom boste preskrbljeni s tekočino in nebo vas skrbelo, kdaj se bo pojavila postaja z vodo.

Naglavna luč in odsevniki

Če letni čas za vas ni ovira, vam bodo odsevniki in luč prišli prav še posebej pozimi, ko se hitro stemni. Priročne so tudi, če tečete zgodaj zjutraj ali poleti pozno zvečer, da se izognete vročini. Nekateri odsevniki so narejeni kot pasovi, v katere lahko shranite ključe, predvajalnik glasbe in druge drobnarije. Verjetno ni potrebno poudarjati, da boste z njimi veliko bolj varni, saj vas avtomobili opazijo že od daleč.

Energijske tablice

Na daljših razdaljah ne dovolite, da bi prekoračili svoje omejitve in cilj prečkali povsem pobiti in brez energije. Zato to so tu energijske tablice, ki vam bodo dale potrebno moč za nadaljevanje, da boste lahko šli še dlje, kot ste mislili, da zmorete. Vse je v glavi.

Poseben povodec

Če radi tečete s štirinožnim prijateljem, vam bo športne aktivnosti olajšal poseben povodec, ki ga dobite v trgovinah s potrebščinami za hišne ljubljenčke. Namesto da ga držite v roki, ga privežete nase in s tem olajšate tek sebi in ljubljenčku. Prav tako ni možnosti, da pobegne, če se ustraši.

Preberite tudi: