Test tekaških copat 2015: Stabilne copate

Test tekaških copat 2015: Stabilne copate (foto: Promocijski material) Promocijski material
1. 5. 2015

V ta razred spadajo tekaške copate, ki imajo na notranji strani pod stopalnim lokom nekoliko trši podplat, ki usmerja stopalo navzven. Izbirajo naj jih tekači, ki imajo pri teku zmerno in izrazitejše nagibanje gležnja navznoter (pronacijo). Večina teh copat je dobro blaženih in se uporabljajo za trening.

Asics GT 3000 3

Asics GT 3000 3Zdaj že uveljavljeni GT 2000 je zelo udoben model, ki je primeren za zelo širok krog tekačev. V primerjavi z večjim bratom 'kayanom' je primernejši za lažje in srednje težke tekače, poleg tega je ožji in primeren za normalna oz. ožja stopala.

GT 2000 je zelo dobra odzivna copata. Za večino rekreativnih tekačev je model primeren tudi za daljše teke ali tekmovanja.

Adidas Responce Boost

Adidas Responce BoostResponse Boost je po našem mnenju zmagovalec kategorije. Gre za res dober model, vendar pa se ne more pohvaliti s karakteristikami stabilne copate.

Mrežica na sprednjem delu je iz brezšivne tehnologije in se razteza v vse štiri smeri, kar ponuja dobro udobje.

Copato priporočamo vsem, ki iščejo dobro blaženje in odzivnost.

Mizuno Wave Ispire 11

Mizuno Wave Inspire 11Letošnji inspire s svojo lahkotnostjo spominja na brata 'rider' v nevtralnem razredu. Ko ga obujemo, občutimo dober oprijem v predelu narta, prednji del je širši in zato primeren za vse širine stopal. Naklon peta–prsti je bolj izrazit, saj je peta višja in malenkost trša.

Zaradi visoke pete je primeren za tekače s težavami z ahilovo tetivo. Prednji del stopala je nižji in mehkejši kot pri večini testiranih modelov tega razreda. Copata sili tekača v nagib telesa naprej in tek po prednjem delu stopala. Profil podplata je primeren za trde in tlakovane podlage.

Asics gel Kayano 21

Asics gel Kayano 21Kayano razveseljuje tekače, ki potrebujejo udoben in stabilen model z veliko blaženja. Zaradi večjega blaženja je primeren tudi za težje tekače.

Zahvaljujoč dvoslojni peni je letošnji Kayano najlažji doslej in dovolj odziven.

Izboljšan je tudi oprijem stopala, ki se zdaj še bolje prilega obliki stopala, zato je primeren tudi za tekače s širšim stopalom.

Brooks Adrenaline GTS 15

Brooks Adrenaline GTS 15Model Adrenaline GTS 15 je primeren za vse, ki potrebujete stabilne in neuničljive tekaške copate. Copata je zato zelo primerna za težje tekače in tiste, ki delajo veliko kilometrov, pa tudi tiste, ki imate široko nogo, saj je v spred­njem delu copata zelo široka.

Na testu se nam je zdel ženski model mehkejši od moškega. Primeren za vse podlage, saj podplat ponuja dober oprijem v vseh razmerah.

Saucony Guide 8

Saucony Guide 8Saucony je naredil copato z dobro odzivnostjo in blaženjem. V primerjavi z lanskim modelom, je zelo popravil opetnik, ki veliko pripomore k stabilnosti.

Motilo nas je le, da je bil opetnik malo prenizek in nas je motil med tekmo.

Prijetno presenečenje v kategoriji stabilnih copat. Vse pohvale proizvajalcu.


Test tekaških copat 2015: Stabilne copate

*Cene so zgolj informativne