Test tekaških copat 2015: Trail copate

Test tekaških copat 2015: Trail copate (foto: Promocijski material) Promocijski material
1. 5. 2015

Tekaške copate za razgibane in manj urejene poti so trše in imajo robustnejši podplat, ki ponuja boljši oprijem. Debelina pene je večja, zato so pogosteje tudi manj stabilne.

Adidas Response trail 21 GTX

Adidas Response trail 21 GTXAdidas Response trail 21 je zelo dobra copata. Response že v samem imenu skriva svoj namen: odziv, odgovor ter reakcijo oziroma maksimalen učinek teka in udobja na različnih terenih. Poleg dobrega obnašanja na neurejenih terenih se dobro obnaša tudi na trših podlagah, saj dobro blaži. Zelo dober je v prenosu energije s pete na prste.

V primerjavi z lanskim modelom je izgubil nekaj teže. Dobro oprijema celotno stopalo. Membrana goretex ponuja udoben tek v vseh pogojih, poleg tega pa ima še dodatno zaščito skozi jezik, zato voda ne more v copato. Copata ponuja dober oprijem s podlago in zato je primerna za vse vrste podlage.

Brooks Cascadia 10

Brooks Cascadia 10Definitivno najboljša Cascadia do zdaj. Izboljšali so oprijem in udobje stopala, ter dodali izredno stabilnost.

Čeprav sodi med težje copate, se copat čuti lahek in ponuja dober stik oziroma občutek podlage. Copat je širši in zato primeren tudi za širša stopala. Priporočamo ga tudi težjim tekačem in tistim, ki delajo veliko število kilometrov.

Najbolje se znajde na neurejenih terenih, za krajše odseke pa bi ga priporočali tudi na trših podlagah.

Asics gel Fuji Trabuco 3

Asics gel Fuji Trabuco 3Fuji Trabuco je čvrst in stabilen model, ki ponuja dobro oporo in zaščito na zahtevnih terenih. Ima trši podplat, ki daje podporo ter dober oprijem zlasti na mehkejših terenih.

Je udobna zračna copata, ki je primerna za širša stopala in težje tekače. Odličen model za neurejene terene, medtem ko je malo manj primeren za tek po trdih podlagah.

Model je na voljo tudi v različici goretex.

Saucony Xodus 5

Saucony Xodus 5Saucony je spet presenetil. Xodus 5 je odlična trail copata, primerna za vse podlage.

Zlasti jo priporočamo za sneg in blato, saj podplat vibram ponuja zelo dober oprijem, poleg tega pa se za trail copato odlično znajde tudi na trdih podlagah. Pohvalimo lahko tudi njeno dobro odzivnost.

Copata je v prednjem delu ožja in zato manj primerna za široka stopala.

Salomon SpeedCross 3

Salomon SpeedCross 3SpeedCross 3 je namenjen hitrim tekom in tekmovanjem po neurejenih podlagah. Na testu smo imeli le ženski model.

Copata ponuja odličen oprijem v snegu, blatu in na razmočenem terenu, saj se vsa umazanija, ki zmanjšuje oprijem, ob upogibu podplata hitro odstrani. Ni pa primerna za trde podlage. Peta je nekoliko višja in zaradi debeline blaženja mehkejša (to potrebujemo predvsem pri tekih navzdol), del pod prsti pa je tanjši in zato odzivnejši.

Posebnost modela je, da ima posebne nastavke za žebljičke, ki se namestijo na copato in ponujajo še boljši oprijem. Copata ima zaščitno mrežico še dodatno čez jezik.

Test tekaških copat 2015: Trail copate

*Cene so zgolj informativne