Prijave za maraton na ljubljanskih ulicah odprte 1. oktobra (Gre za sistem prideš, odtečeš in greš!)

Prijave za maraton na ljubljanskih ulicah odprte 1. oktobra (Gre za sistem prideš, odtečeš in greš!) (foto: LTD) LTD
27. 9. 2020

Ljubljanski maraton bo 25. oktobra potekal na ulicah slovenske prestolnice, prijave bodo odprli 1. oktobra ob 10.25 in bodo potekale do zapolnitve mest, to je do 450 tekačev na disciplino, so sporočili organizatorji. Teki bodo potekali na 10, 21 in 42 kilometrov, cena prijavnine pa bo po 30 evrov.

"Gre za sistem prideš, odtečeš in greš. Ni druženja ali česa podobnega," je za STA izpostavil direktor maratona Gojko Zalokar. Organizatorji so že 11. septembra za izvedbo v sicer okrnjeni obliki dobili zeleno luč Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

DDD
Starti na 21 in 42 km bodo na Slovenski cesti

"Trasa bo tista iz leta 2016, smo pa zaradi državnega prvenstva na 42 km opravili natančno izmero proge in bo drugi del pri Kinu Vič nekoliko popravljen. Starti na 21 in 42 km bodo na Slovenski cesti, 30-metrska razlika bo med obema startoma, tretji pa bo za 10 km na Šubičevi, na začetku parlamenta," je navedel Zalokar.

Ob 9. uri se bo začel startni postopek na 42 km, ob 9.45 na 21 km, ob 11.15 pa na 10 km. Vsi tekmovalci bodo dobili obvestila in navedene natančne čase, ko bodo marali priti in nato oditi iz startne cone, da v tem času ne bo prihajalo do mešanja med njimi.

LTD
Po sistemu kronometra

"Prva cona bo dolga okrog 70 m in bo predvidena za osem vrst, s po štirimi tekači v vsaki. Merjenje časa bo potekalo po sistemu kronometra in bo zato končni vrstni red znan šele po prihodu zadnjega v cilj. Vse podelitve bodo le v absolutni konkurenci, za ostale kategorije pa bodo obvestila pošiljali po pošti," je pojasnil Zalokar.

Delitev startnih številk in čipov bo potekala na sejmu Narava in zdravje na Gospodarskem razstavišču od sredine tedna, ko bo potem v nedeljo maraton. Vsi tekači bodo imeli prost vstop na sejem.

Maska na startu in v cilju

"Ko bodo tekmovalci prišli v cilj, bodo dobili darilno vrečko in bodo morali potem takoj zapustiti tekmovališče. Vsi bodo morali imeti masko na sebi do začetka starta. Če bodo masko zavrgli, bomo nove maske zagotovili na cilju. Vse omenjeno velja za trenutne ukrepe, če se bodo spreminjali, se bomo temu tudi mi prilagodili in o novih smernicah NIJZ, ki bodo vplivale na izvedbo maratona, obvestili udeležence," je še pojasnil Zalokar. Če bi se znatno znižala zahteva za dovoljeno najvišje število udeležencev, pa lahko pride tudi do odpovedi.

25. Volkswagen ljubljanski maraton bo naslednje leto

Spremenjeno bo tudi ime, bo le ljubljanski maraton. Petindvajseti Volkswagen ljubljanski maraton bodo pripravili naslednje leto. Prve prijave so odprli že v začetku marca le nekaj dni pred razglasitvijo epidemije novega koronavirusa. Vse odtlej so potekali pogovori in usklajevanja, kako vendarle pripraviti najbolj množično športno rekreativno prireditev v državi.

Tisti, ki so se prijavili in že plačali startnino, so imeli dve možnosti. Lahko bi prenesli prijavnine v leto 2021 ali pa dobili denar vrnjen v celoti. Svojo odločitev so morali prijavljeni tekači sporočiti do 20. septembra. Po tem datumu so vse prijave avtomatsko prenesli v leto 2021. Tretjina prijavljenih se jih je odločila za prenos na drugo leto, dvema tretjinama pa organizator vrača denar na njihove bančne račune.

Preberite še: Kaj morate nujno vedeti, če boste povečali razdaljo pri teku?

Ste si že prenesli brezplačno e-knjigo z vsem, kar potrebujete za tek?

V njej vas čaka: 

  • kopica nasvetov strokovnjakov o tehniki in opremi
  • slastni recepti
  • zgodbe in misli za motivacijo
  • načrti treningov za 5, 10 in 21 km ...

... in še mnogo drugega, kar vam bo pomagalo do boljših rezultatov! 

Prenesite e-knjigo TUKAJ