Koliko od vas se na maraton pripravlja tudi mentalno?

Koliko od vas se na maraton pripravlja tudi mentalno? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
9. 9. 2013

Večina tekačev, ki so že kdaj pretekli maraton, bi se zagotovo strinjala s tezo, da je psiha tista, ki človeka pripelje do cilja.

Tekač se hitreje utrudi mentalno kot fizično, zato poleg kondicijske priprave igrata pomembno vlogo tudi mentalna trdnost in psihična priprava, ki pomaga tekaču do konca.

Pomembni so torej telesna relaksacija in nadzorovanje misli, pa tudi to, da se s pomočjo simulacijskega treninga in vizualizacije čim bolje pripravimo na vse morebitne situacije, ki se nam pred ali med maratonom lahko zgodijo.

Cilj psihološke priprave?

Razvijanje, treniranje in optimiziranje tistih psihičnih lastnosti, ki nam bodo pripomogle k uspehu na maratonu oziroma nam bodo pomagale k premagovanju ovir med samo preizkušnjo.

V procesu psihološke priprave vedno strmimo k temu, da bomo s specifičnimi psihološkimi tehnikami obvladali svoja notranja stanja, nemire in utrujenost, dolgočasje in odstranili občutke bolečine, ki nastanejo med daljšo tekaško preizkušnjo.

Poleg naštetega si s psihološkimi tehnikami lahko pomagamo pri odpravljanju strahu pred neuspehom, visoko predtekmovalno anksioznostjo, višamo pa si tudi samozaupanje in poskušamo nadzorovati negativne misli.

Kako potekajo psihične priprave?

Za treniranje mentalne stabilnosti, lahko uporabimo mnogo psiholoških tehnik, kar koristi v ključnih trenutkih med maratonom.

Psihično pripravo na maraton lahko razdelimo na tri vidike.

Več o tem v prispevku Kako pomembna je psihična priprava na maraton.

Nasvet

Treninge občasno izvajajte tudi v slabem vremenu, v različnih pogojih, ko ste utrujeni, rahlo lačni, v časovnem terminu dejanskega maratona in podobno.

Resnično bi bilo škoda, da bi vse priprave, ves trud, vsa prizadevanja in pričakovanja uničila določena nepričakovana situacija, ki bi vas vrgla iz tira. Samo zato, ker se na njo niste pripravili.