Tek

Vredno si je vzeti čas: TO se zgodi, če vsak dan 15 minut tečete

16. 10. 2023
Deli
Vredno si je vzeti čas: TO se zgodi, če vsak dan 15 minut tečete (foto: Profimedia)
Profimedia

Četudi je vsakodnevna telesna aktivnost nadvse priporočljiva, si mnogo ljudi v hitrem tempu zanjo ne vzame časa.

Morda je razlog tudi ta, da nekateri mislijo, da si je za vadbo potrebno vzeti veliko časa. Vendar že samo 15 minut dnevne aktivnosti, kot je na primer tek, za zdravje in dobro počutje naredi bistveno več kot pa si bi morda mislili.

Kako 15 minut teka dnevno vpliva na telo?

Izboljšanje zdravje srca

Tek pomaga pospešiti delovanje srčnih mišic in pljuč, zato s to aktivnostjo med drugim tudi okrepite srce in povečate pljučno kapaciteto. Sčasoma boste opazili, da z veliko manj napora opravljate vsakdanje stvari, kot je na primer hoja po stopnicah, brez, da bi se takoj zadihali.

Uravnovešanje stresa

Tek je tudi ena izmed aktivnosti, ki učinkovito pripomore k zmanjšanju stresnega hormona, kortizola. Poleg tega se boste po njem tudi boljše počutili, saj tek hkrati spodbuja nastajanje hormonov, ki pripomorejo k sprostitvi.

Hitrejše pomnjenje in boljši spomin

Redni tek ima pozitiven vpliv na dele možganov, ki so odgovorni za miselne procese in spomin. Eden izmed pozitivnih posledic teka je tako tudi boljši spomin in hitrejše učenje.  

Krepitev kosti, ohranjanje zdravega krvnega tlaka in holesterola

Tekom starosti lahko pride do izgube kostne gostote, kar lahko povzroči tudi osteoporozo. V izogib temu je odličen tek, saj ima učinek tudi na gostoto kosti. Prav tako tek pomaga k ohranjanju zdravega krvnega tlaka, saj redni tek pomaga znižati krvni tlak v mirovanju, česar posledica je manjše tveganje za srčni infarkt in možgansko kap. Ugoden učinek ima sicer tudi na raven zdravega holesterola, saj spodbuja encime, ki pomagajo zmanjšati količino slabega holesterola v krvi.

Bolj uravnotežena telesna teža  

Ob zdravih in uravnoteženih prehranjevalnih navadah, boste poleg vsakodnevnega 15 minutnega teka bolj zlahka izgubili tudi kakšen odvečen kilogram oziroma lažje ohranjali optimalno telesno težo. Če želite s tekom tudi konkretno shujšati, pa bo potrebno še nekoliko več tovrstne telesne aktivnosti, zato lahko začetnih 15 minut teka vsakodnevno nekoliko podaljšate.   

Ob vseh naštetih pozitivnih izkupičkih, ki jih boste imeli, če boste vsak dan tekli, pa ne gre pozabiti tudi na to, da tek lahko podaljša tudi življenjsko dobo.

 
Vir: zadovoljna.dnevnik.hr

Preverite tudi Aktivni podkast:

V epizodi Aktivni podkasta je v naši družbi dr. Ana Debevc Prašnikar, specialistka interne medicine, ki že vrsto let raziskuje načine, s katerim lahko podaljšamo mladostno delovanje našega telesa.

Prisluhnite mu tukaj:

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ