V Planici lov na 400 metrov!

11. 9. 2012 Promocijsko sporočilo

Tokrat seveda ne po zraku, pač pa po velikanki navzgor. Najtežji tek na 400 metrov bo Planica gostila 22. septembra, od 13:30 dalje.

Gre pravzaprav za skupinski šprint na 400 metrov, po letalnici navzgor, vse od dna pa do vrha zaletišča.

Da gre za ekstremno obliko teka priča že podatek o naklonih tovrstnih "prog", ki se postavijo pokonci tudi preko 70%. Na trasi praviloma tudi ni ravnin, kjer bi tekači lažje zadihali, vzpenjanje pa otežuje tudi podlaga na doskočišču, ki je v Planici sicer prepredena z vodoravnimi hlodi, vmes pa strmino pokriva mreža, na kateri tekaški copati radi zdrsnejo.

Zato ni čudno, da se tekmovalci velikokrat vzpenjajo kar po vseh štirih, vse skupaj pa na trenutke spominja bolj na tekmo v hitrostnem plezanju, kot na tek.

Le najboljši se bodo pomerili za zmago v velikem finalu

Na tekmovanje se sicer lahko prijavi vsakdo, ki je starejši od 16 let, posamezno ali v ekipi štirih za štafeto, vsi pa se bodo morali najprej pomeriti v kvalifikacijah, po 250 metrov dolgem doskočišču, do samega roba odskočne mize.

Le najboljši se bodo nato pomerili za zmago v velikem finalu, do vrha velikanke, vsi ki bodo izpadli v kvalifikacijah pa bodo lahko do tja tekli v finalu poražencev. Vsaj za kljukico, če že za zmago ne bo šlo.

Najbojše čakajo čudovite nagrade

Najboljši v vseh kategorijah si bodo razdelili denarne nagrade v skupni vrednosti 9.200€, podjetje Salomon pa bo izbralo še svojega junaka, po malce drugačnem kriteriju.

Ne bodo namreč iskali najhitrejšega, pač pa tistega, ki bo na vrh velikanke v konkurenci prišel najbolj spočit. Kdo je to bo določil zdravnik, ki bo vsem v cilju izmeril količino laktata v krvi. Tistega ali tisto z najmanjšo vrednostjo bodo nagradili z novimi tekaškimi copati, hlačami, majico in jakno.

Red Bull 400 je pred slabim mesecem gostoval tudi v avstrijskem Kulmu, kjer je slovenski gorski tekač Matjaž Mikloša tekmo končal na drugem mestu, med dekleti pa je bila naša predstavnica Jasmina Klančnik trinajsta.

V Planici se tako vsekakor lahko nadejamo odlične predstave in dobrih tekov. O planiški velikanki in njenih pasteh je v najavnem videu spregovoril tudi svetovni prvak v smučarskih poletih, Robert Kranjec, ki se je nameraval na tekmi preizkusiti, a bo zaradi skakalnih obveznosti izziv preložil na naslednje leto.

Več o tekmovanju, vključno s sporedom, najdete na naslovu: Red Bull 400.

Ogled tekmovanja je brezplačen, štartnina pa znaša 15€ za posameznika in 50€ za ekipo štafete.

Prijave so možne preko Eventima na naslovu: eventim.si - Red Bull 400.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri