5 razteznih vaj, ki jih morate nujno narediti po teku

5 razteznih vaj, ki jih morate nujno narediti po teku (foto: profimedia) profimedia
2. 10. 2018

Da se moramo raztegniti tudi po vadbi, zdaj že dobro vemo, saj nas v nasprotnem primeru opomnijo boleče mišice. Pripravili smo 5 vaj za po teku, lahko pa jih vključite tudi k raztezanju po drugi vrsti treninga.

Za bočne fleksorje

Stojte zravnano, noge naj bodo skupaj, ramena potisnite nazaj. Z desno nogo naredite velik korak nazaj in se počasi spustite proti tlom. Hrbet naj bo medtem ves čas raven. Nagnite se rahlo naprej, zadržite položaj približno 30 sekund in ponovite z drugo nogo.

tek

Za spodnji del hrbta

1. Ulezite se na hrbet in pokrčite desno nogo tako, da bo koleno na prsih (kot na sliki). Zadržite vsaj 30 sekund, iztegnite nogo in pokrčite še levo. Za konec pokrčite obe nogi in objemite kolena. Rahlo se zazibajte naprej in nazaj.

tek

2. Ljubitelji joge položaj dobro poznate. Spodvijte noge pod telo in se z zgornjim delom telesa nagnite naprej. Roke iztegnite pred seboj, z zadnjico se usedite na pete. Če vajo delate pravilno, morate čutiti olajšanje v spodnjem delu hrbta.

tek

Za noge in zadnjico

1. Potrebovali boste elastiko, ki jo lahko kupite v skoraj vsaki športni trgovini. V paketu običajno dobite različno trde trakove, zato izberite tistega, ki ustreza vaši pripravljenosti. Ulezite se na hrbet, konca primite v roke, trak pa ovijte pod stopala (kot na sliki). Dvignite noge, pri čemer naj bodo ves čas ravno iztegnjene. Zadržite nekaj trenutkov, nato noge spustite na tla. Trak ovijte samo preko ene noge in ponovite vajo.

tek

2. Usedite se na tla in prekrižajte noge. Zgornjo nogo primite za koleno in jo potisnite čimbolj proti sebi. Zadržite 30 sekund, nato obrnite noge in ponovite. Hrbet naj bo ves čas zravnan, ramena potisnjena nazaj.

tekPreberite tudi: