Tecite hitreje: Preizkusite naslednje prijeme za tekaški napredek

Tecite hitreje: Preizkusite naslednje prijeme za tekaški napredek (foto: Profimedia) Profimedia
23. 5. 2017

Vas skrbi, da boste podlegli tekaški rutini in pričakovanega tekaškega napredka znova ne bo? Preizkusite naslednje prijeme, ki bodo razbili vašo tekaško rutino in zagotovo nekaj malega prispevali tudi k tekaškemu napredku.

Najboljši način za zagotavljanje napredka je seveda natančno začrtan tekaški trening, a pomanjkanje časa in dnevne obveznosti nam včasih preprečijo natančno izvajanje vnaprej začrtanih treningov.

Spremenite hitrost

Enkrat na teden se odpravite na tekaško stezo ali stadion in odtecite nekaj hitrejših krogov. Tudi če steze nimate v bližini, odtecite nekaj hitrejših kilometrov kot navadno. Seveda ne pozabite na primerno ogrevanje. Spreminjanje hitrosti na treningih je ključnega pomena za napredek.

Tecite v klanec

Seveda, tega nihče ne mara! Ponavadi predvsem zato, ker se vanj vsi zaženejo s preveliko hitrostjo. Klanca se lotite s primernim, počasnejšim tempom in ne pospešujte! Naučil vas bo vztrajnosti, okrepil noge, tek po ravnem pa bo postal lahkotnejši in hitrejši.

Spreminjajte dolžino teka

Pozabite na vsakodnevno tekaško traso, ki je vedno iste dolžine. Odpravite se nekam, kjer še niste bili, tecite dlje. Nič hudega, če nove, daljše trase še niste utegnili izmeriti v kilometrih. Enostavno poglejte na uro in si recite, danes bom tekla pol ure dlje kot ponavadi! Ne obremenjujte se s kilometri in raje uživajte v novem okolju. Verjemite, tiste pol ure bo minilo prej, kot si mislite! In ne pozabite, daljši teki naj bodo počasnejši, kratki hitrejši.

Privoščite si več spanja in bolj zdrave obroke

Seveda že veste, da je to dobro. Pomembno je predvsem, da pri novem režimu prehranjevanja in počitka ne vztrajate le en vikend, ampak dlje! Spremembe naj bodo na začetku majhne, sicer boste hitro izgubili voljo. Črtajte tisti kozarec vina in vrečko čipsa zamenjajte s sadjem. Popijte več vode. Verjemite, kmalu se bo poznalo tudi pri vaši tekaški kondiciji.

Finiš

V običajne tekaške treninge vključite finiš. Ja, takšen kot na tekmi. Zadnji kilometer ali dva tecite hitreje, kot ste tekli preostale kilometre. A bodite pozorni! Ne tecite popolnega sprinta, po katerem se boste doma izčrpani in v krču zgrudili na kavč. Dovolj je že, da je tempo hitrejši kot tisti, v katerem ste začeli.

Rutina pri teku

Po teku ne odhitite takoj pod prho. Nekoliko se ohladite, zadihajte in naredite raztezne vaje. Ne samo ene, več! Naučite se valjčkanja zakrčenih mišic. Naj vam ta rutina po teku pride v navado. Če ste v stiski s časom, je najbolje, da čas, ki ga porabite za raztegovanje, kar vračunate v trening! S tem boste ohranili prožnost mišic in preprečili poškodbe. Le tako je mogoč tudi napredek, mar ne?

Tecite s prijateljem

Morda je tek popolnoma 'vaša' stvar in najraje tečete sami. Razumemo. A vsekakor ne bo slabo, če kdaj pa kdaj sprejmete prijateljevo povabilo na tek. Če boste tekli dovolj počasi, v pogovornem tempu, se boste zamotili in kilometri bodo bežali mimo vas hitreje, kot če bi tekli sami. Ne bodite presenečeni, če boste pretekli precej daljšo razdaljo kot sicer.

Spoprijateljite se z območjem neudobja

To je zelo pomembno! Če želite tekaški napredek, bo potrebnih tudi nekaj hitrejših in predvsem drugačnih treningov, kot ste jih sicer vajeni. To pomeni pospešeno razbijanje srca, zadihanost in pekoče noge. Neprijetno, seveda! A čas je, da sprejmete vse to 'neugodje' in se končno sprijaznite s tem, da brez tega pač ni napredka.

Vključite vaje za krepitev mišic

Ne skrbite, ne bo se vam treba vpisati na fitnes! Vaje za krepitev in stabilizacijo telesa lahko delate v naravi z lastno težo. Najbolje, da se jih lotite po lažjem tekaškem treningu, ko ste že primerno ogreti. Vaje za noge verjetno že poznate ali jih celo že pridno izvajate. Ne pozabite pa na vaje za stabilizacijo trupa, saj je prav trup tisti, ki mora ves čas sodelovati pri tem, kar počnejo vaše super natrenirane noge. Ali z drugimi besedami, če so mišice vašega trupa prešibke, se bodo pri dolgotrajnem teku utrudile bolj kakor noge in posledično prisilile tudi noge, da upočasnijo. Tega pa seveda ne želite, kajne?!

Izobražujte se!

Zaradi branja literature in tekaških blogov seveda ne boste nič hitrejši. A spoznali boste različne načine treninga, ki jih lahko preizkusite, odkrili zvijače prekaljenih tekaških mačkov, za katere si ne bi nikoli mislili, da učinkujejo, in brali o izkušnjah, ki jih sami morda še nimate. Morda boste kakšno stvar preizkusili tudi v praksi in ugotovili, ali je primerna za vas ali ne. Vendar ne pozabite, tekači smo si različni, vse poti pač niso primerne za vse! Najdite svoj način, poslušajte svoje telo in ugotovite, kaj ustreza VAM!

Preberite še: 15 skrivnosti, ki jih poznajo samo tekači