Vse, kar morate vedeti o teku v pasji družbi

Vse, kar morate vedeti o teku v pasji družbi (foto: Shutterstock) Shutterstock
2. 11. 2019

Psi so lahko čudovit družabnik pri teku, vendar pa je treba kosmatince pred začetkom naučiti nekaj manir.

Številni se na tek radi odpravijo v družbi dobre glasbe, spet drugi imajo raje družbo drugih tekačev, s katerimi se zapletejo v pogovor, tretji na tek najraje
povabijo svojega kosmatega prijatelja.

Kaj je dobro vedeti o teku v pasji družbi?

Že na začetku je treba povedati, da niso vse pasme najprimernejše za tekaško aktivnost.

Naša sogovornica Tina Šolar, lastnica in inštruktorica v pasji šoli Pasji Šolar, nas je opozorila, da obstaja nekaj omejitev.

Pasme, ki niso primerne za tekaško aktivnost

»Izredno veliki in težki psi niso najbolj primerni za tek, saj gre za fizično bolj zahtevno vrsto rekreacije. Prav tako je tek težaven za kratkogobčne pasme, ki imajo več težav z dihanjem in ohlajanjem. Prav zato je nanje treba posebej paziti, kadar je vroče.

Če je sicer kuža v dobri fizični kondiciji, tek ni problem niti za manjše pasme. Aktivni kavalirji ali jazbečarji brez težav zmorejo odteči pet kilometrov,« pojasnjuje pasja inštruktorica, ki se v svojem poklicu srečuje tudi s številnimi navdušenimi tekači, ki želijo svoje pse vključiti v tekaško aktivnost.

Kdaj je priporočljivo začeti s tekom

Tek za mlade pse velikih pasem do leta dni starosti ni priporočljiv. Če bi tudi sami želeli med tekom imeti kosmato družbo, je v večini primerov treba postopno uvajati psa, in sicer kilometer za kilometrom.

Po drugi strani pa je priprava kosmatinca na tek povsem odvisna od njegove fizične kondicije.

»Če je pes že sicer deležen aktivnih sprehodov, hoje v hribe … in ima kondicijo, potem ne bo imel težav s tekom, čeprav se že prvič odpravite na petkilometrski tek. Seveda, če tempo ni prehiter.

Veliko je odvisno tudi od pasme. Za pse, kot sta rodezijski grebenar ali madžarska vižja, je pet kilometrov mala malica, ne glede na kondicijsko pripravljenost. Seveda pa je dobro začeti postopoma.

Za pse večjih pasem tek do leta dni starosti ni priporočljiv, bolje je počakati, da gibalni aparat povsem dozori,« poudarja Šolarjeva.

Poškodbe, ki lahko pse doletijo pri teku

Ob tem opozarja tudi na poškodbe, ki lahko pse doletijo pri teku. Tako kot ljudje so ogroženi tudi psi: »Pes si lahko poškoduje tačke, res pa je, da so tudi poškodbe odvisne od dolžine in frekvence teka. Sicer so obrabe in poškodbe aktivnih psov pri teku le redke, a velja biti pozoren.

Pasje blazinice se na trdi podlagi lahko poškodujejo, zato je bolj priporočljiv tek po gozdu in v naravi kot po asfaltirani stezi. Poleti pazimo tudi na temperaturo asfaltnih stez, saj lahko hudo poškodujejo blazinice.«

Osnove, preden se odpravite v naravo

Osnova je lepa hoja na povodcu. Preden se s kužkom odpravimo v naravo, poskrbimo, da usvoji tudi nekatere manire.

»Osnova je lepa hoja na vrvici,« poudari sogovornica. Prav zato ne priporoča, da tečemo z mladim psom, ki še ni osvojil hoje na povodcu. Najbolje je psa prej dobro naučiti in ga postopno navajati tudi na hitrejši tempo.

»Če lepo hodi na povodcu, tudi tek z malo vaje ne bo problem. Če nima osnov, pa so pri teku prava zmešnjava,« opozarja.

Pred tekom psu pustimo, da opravi potrebo, saj bo tako lahko mirno tekel ob nas in ne bo tiščal proti robu ceste. Če ima vaš pes željo in potencial, ga lahko vključite tudi v t. i. canicross, tek s psom na zato prilagojenem povodcu.

Preverite: Pasme, ki vas ne bodo pustile na cedilu. Ne glede na to, kako hitro tečete.