Kdaj poseči po prehranskih dodatkih?

Kdaj poseči po prehranskih dodatkih? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
26. 4. 2016

Čeprav je tehnološki napredek v športno-prehranski industriji precejšen, se je treba zavedati, da se ne smemo zanašati samo na prehranske dodatke. Poglejmo, zakaj.

Namreč, dodatke k prehrani uporabimo šele takrat, ko imamo že v osnovi urejeno prehrano in prehranjevalne navade ter ugotovimo, da to ne zadosti našim potrebam.

Že ime 'dodatki' nakazujejo na to, da te stvari niso nujno potrebne. Večino izmed stvari, ki se oglašuje kot prehranski dodatek, najdemo že v naravni prehrani. Tako med drugim tudi kreatin in glutamin najdemo v mesu, ribah, mlečnih izdelkih in še kje.

Vsekakor se dodatke da tudi kupiti v specializiranih trgovinah s športno prehrano, ki jih je kar nekaj (obstaja praktično nešteto fizičnih in internetnih trgovin). Cene so različne od ponudnika do ponudnika, razlikujejo pa se glede na kakovost, izdelovalca itd.

Kljub vsemu pa, ne glede na vrsto dodatka, stimulus za razvoj telesa še vedno daje najprej VADBA. Naj bo ta kvalitetna, nato pa naj ji sledi tudi kvalitetna prehrana (v osnovi brez dodatkov in po potrebi z njimi).

Torej, če dodatke že imamo namen uporabiti, naj bo njihova uporaba premišljena.

Preberite tudi: