Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
3jpg

Foto: ALEKSANDRA SAšA PRELESNIK

Začni počasi, poslušaj svoje telo in pij med vadbo, če to potrebuješ, mi je svetovala Špela Palčič iz Hot Yoga Studia, ko sem prvič prišla na blazino in na toplo.

​Zdržati 90 minut v toplem prostoru, v katerem se temperatura giblje okoli 37 stopinj C, ni prav preprosto. A po vadbi sem razmišljala le o tem, zakaj se je nisem lotila že prej … Toplota je name vplivala blagodejno, telo je bilo prožnejše, dihanje pa enakomernejše.

Pred osmimi leti ste sledili svojemu srcu, čeprav vam je glas razuma prigovarjal, da nimate ne denarja ne časa, da bi šli na svoje ...

Odkar pomnim, je šport moj življenjski slog. V srednji šoli sem sicer trenirala košarko, nato pa sem presedlala na skupinske vadbe, ki jih vodim že od leta 1995. Z jogo sem se prvič srečala leta 2000, z njeno vročo različico pa leta 2010 na Dunaju in priznam, da me je osvojila v trenutku. Nato sem se več kot pol leta enkrat na mesec vozila za nekaj dni iz Ljubljane na Dunaj (v najbližji studio vroče joge) in tistih nekaj dni vadila kar dvakrat na dan … Priznam, da mi je bilo sprva neznansko težko v vroči sobi, a so bili občutki po vadbi tako fenomenalni, da sem razmišljala samo še o tem, kam naj grem na izobraževanje in kako bi lahko imela lasten studio v Ljubljani.

In priložnost je prišla …

Zelo hitro. Že jeseni leta 2010 sem odšla na Tajsko, kjer sem se izobraževala pri učiteljih t. i. »absolute hot yoge«, nekakšno različico bikram joge (v sedemdesetih jo je razvil Bikram Choudhury). Ker je bolj nežna in tekoča kot bikram joga, se mi zdi primernejša za sodobnega človeka, ki dneve večinoma preživlja v nenehnem stresu in hitenju ter med vadbo potrebuje tudi odklop v glavi in vzpostavitev stika s samim seboj. Ko sem se vrnila, je bila želja po lastnem vročem studiu še vedno tako silna, da sem slepo verjela vanjo in nisem poslušala glasu razuma, ki mi je vztrajno prigovarjal, da nimam denarnih sredstev za nakup ogrevalnih panelov. Prepustila sem se intuiciji in začela iskati primeren prostor za majhen studio in ga tudi našla na obrobju Ljubljane. Nato sem si izposodila sredstva za nakup ogrevalnih panelov, prostor obnovila in začela … Ko sem se odločila, je res vse hitro steklo, kot mi je bilo namenjeno. A izobraževanja s tem še ni bilo konec. Pri učitelju joge Blažu Bertonclju sem nato v Ljubljani opravila še 200- in 500-urno izobraževanje, za jin jogo sem se leta 2016 izobraževala pri Bernnieju Clarku v Kanadi …

Kaj je joga za vas: stanje duha ali zgolj ime za obliko vadbe ?

Zdi se mi, da se dandanes beseda joga bolj uporablja za obliko vadbe. Obstaja res veliko različnih slogov in šol joge, zato vsak lahko najde svojo pot … Verjetno pa je joga bolj stanje duha, stanje, v katerem smo, in ne nekaj, kar počnemo. Pri jogi tako uporabljamo različne položaje, tehnike dihanja, prakse, da bi dosegli stanje, ko se naš um umiri, ko ne bega naokoli, ko občutimo notranjo radost, ljubezen …

Kako pa se začne vaš dan?

Vadbo joge imam skoraj vsak dan dvakrat na dan: zjutraj in zvečer. Po jutranji vadbi, ki me napolni z energijo, odidem v službo, saj se z jogo še ne preživljam. Po večerni vadbi pa sprostim dnevne napetosti in lažje zaspim. Moja osebna praksa pa je vsaj 10- do 15-minutna jutranja meditacija in zavestno dihanje.

Kako pa poteka ura vroče joge?

Vadba traja 90 minut, temperatura v prostoru se giblje med 32 in 37 stopinjami C, vlaga je do 60-odstotna, odvisno od števila vadečih in energije v skupini. V tem času naredimo 50 položajev, od katerih jih je polovica stoječih, polovica jih poteka na tleh bodisi v sedečem bodisi v ležečem položaju, sledi še končna savasana – umiritev v položaju mrtveca. Položaji si sledijo v tekočem, a umirjenem ritmu, ki se zdi kot aktivna meditacija.

Pa res mislite, da vročo jogo vsakdo zmore?

Seveda se tudi zgodi, da kdo ne zmore tempa ali vročine, takrat je seveda primerno, da počiva leže za hrbtu ali v položaju otroka. Vsak naj dela le toliko, kot tisti trenutek zmore, in vedno naj posluša le sebe in svoje telo. Vsakdo se odzove na toploto drugače, nekaterim prija, drugi pa potrebujejo malce več časa, da se privadijo. Prepričana sem, da je vroča joga primerna za vsakega izmed nas, ki potrebuje dnevno umiritev, raztezanje, športno aktivnost in stik s samim seboj. Predhodne izkušnje niso potrebne, vroča joga je za vsakogar, tudi za tiste, ki mi potarnajo, da njihovo telo ni tako zmogljivo oziroma elastično, za te je namreč vadba joge še kako potrebna. Prvo pravilo pa je: ne primerjaj se z drugimi vadečimi.

Mene so presenetili nasmejani obrazi po koncu vadbe.

Ja, moram reči, da je vse več takih, ki se vsako sezono zadovoljno vračajo na blazino. Med njimi je čedalje več tudi vrhunskih športnikov, ki vročo jogo navadno odkrijejo po poškodbi, saj se mišice na toplem lažje in varneje raztezajo. Vadeči se pohvalijo, da imajo manj težav s hrbtenico in sklepi. Vadba vroče joge pa naj bi pomagala tudi pri težavah s krvnim tlakom, pri sindromu kronične utrujenosti in lažjih oblikah depresije, ogrete mišice učinkoviteje porabljajo maščobo, pospeši se razgradnja maščobnih tkiv in sladkorja, toplota pomaga k lažjemu raztezanju mišic, omogoča večjo gibljivost sklepov, srčni utrip se poveča, kar pripomore k izboljšanju kardiovaskularnega sistema …

Kaj pa na primer zdravstvene omejitve?

Večjih omejitev ni, previdnost pa velja pri ljudeh z visokim pritiskom, s krčnimi žilami, pri težavah s srcem pri poškodbah hrbtenice, za nosečnice ni primerno, da začnejo vaditi med nosečnostjo … Čeprav vadba poteka v močno segretem prostoru, pa telo ni nič bolj segreto, kot bi bilo, če bi vadili pri sobni temperaturi med 30 in 40 minutami.

Poučujte pa tudi jin jogo in sky jogo. Bi lahko razložili, za kaj gre?

Jin joga globinsko vpliva na telo in um, na vezivno tkivo, sklepe in kosti, torej na fizično telo, pa tudi na energetske kanale, energetski pretok in na živčni sistem. V položajih se zadržujemo dalj časa, od 5 do 10 minut, brez mišičnega naprezanja, s pomočjo lastne teže in gravitacije, kar omogoča globlje potovanje v svojo notranjost in temeljito sprostitev. Vadba je primerna za ljudi vseh starosti in sposobnosti. Že drugo leto pa v studiu poteka tudi vadba sky joge, pri kateri se uporabljajo svilnate viseče mreže, s pomočjo katerih dosežemo ravnovesje telesa in uma. Lebdenje omogoča razbremenitev hrbtenice in jo podaljša v njeni najdaljši optimalni liniji.

Besedilo: Irena Vovk // Fotografiji: Aleksandra Saša Prelesnik

#vztrajam motiviramo 15. december 2018

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.