Veste, zakaj bi v pralni stroj morali dati vlažilne robčke?

Veste, zakaj bi v pralni stroj morali dati vlažilne robčke? (foto: Profimedia) Profimedia
30. 1. 2023

Imate pri pranju perila kakšen svoj trik za daljšo obstojnost oblačil, lepši vonj ali kaj drugega? Ste že slišali za pranje z vlažilnimi robčki? Preverite, zakaj naj bi bilo to dobro. 

Verjetno ste že kdaj oprali kakšen robček v pralnem stroju in je ven prišel popolnoma nacefran. No, tokrat ne govorimo o navadnih robčkih, pač pa o vlažilnih. Kljub temu preverite priporočila glede pralnega stroja in ne delajte česa, s čimer bi lahko ogrozili njegovo delovanje. Prispevek je zgolj informativne narave. 

Pri pranju perila gre lahko narobe marsikaj, najbolj pogost primer je verjetno, ko se oblačila obarvajo. A tokrat ne govorimo o tem, pač pa o drugi nadležni stvari, ki se lahko zgodi z že opranimi oblačili. 

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste na sveže opranih oblačilih zagledali dlako vašega hišnega ljubljenčka, drobtine, lase ali druge delce? Kaj storiti? Jih oprati ponovno ali v stroj dati tudi Fifija 🐶, da se znebite njegove odvečne dlake? Vlažilni robčki naj bi bili odgovor na ta problem.

Vlažilni robčki naj bi delovali kot magnet, ki pobere vse delce, ki se nahajajo v stroju med pranjem in se običajno zalepijo na vaša oblačila. Trik naj bi deloval predvsem pri ljudeh s hišnimi ljubljenčki, saj se težje znebijo dlake, ki jo puščajo za seboj in se ta znajde tudi na sveže opranem perilu. 

Vendar POZOR: Preden vzamete prve vlažilne robčke in jih vržete v boben, naredite preizkus: skušajte strgati robček. Se ta strga zlahka ali ga ne morete strgati? V slednjem primeru je primeren za v stroj, robčkov, ki se zlahka strgajo, pa ne dajajte poleg oblačil, saj si boste nakopali katastrofo. 

Prav tako v boben, ki lahko opere do 7 kg oblačil, ne dajajte več kot treh vlažilnih robčkov. Za začetek vam svetujemo, da poskusite z enim in opazujete, ali bo kakšna razlika. 

Vlažilni robčki so običajno odišavljeni. Če vam vonj ni všeč ali si ne želite, da vaša oblačila dišijo tako, preprosto kupite neodišavljene. Ali jih namočite v mehčalec,  ki ga običajno uporabljate, da bodo oblačila nespremenjenega vonja. Upoštevatjte, da nekateri robčki ne prenesejo visokih temperatur, zato poskus naredite, ko boste prali na nižjih temperaturah. 

In še en nasvet: poleg robčkov dodajte eno ali dve žogici iz aluminijaste folije. Zakaj? Oblačila bodo tako bolj zračna in osušena, ko jih vzamete iz stroja.