ZATO svojega obraza ne bi smeli umivati z milom

ZATO svojega obraza ne bi smeli umivati z milom (foto: Profimedia) Profimedia
13. 3. 2023

Umivanje obraza velja za bistveni del vsake rutine nege kože. Medtem ko je uporaba mila za čiščenje telesa običajna praksa, pa za umivanje obraza, navadno trdo milo ni najbolj priporočljivo, opozarjajo številni dermatologi. 

Kateri so stranski učinki umivanja obraza z navadnim milom?

Milo je preveč grobo za kožo

Koža na obrazu je občutljivejša in mehkejša od kože na preostalem delu telesa. Zato lahko drgnjenje z milom razdraži kožo obraza in povzroči druge težave kot je suha koža, srbenje in celo izbruhe aken. Za čiščenje obraza je potrebno čistilno sredstvo z nežno teksturo, ki ne bo odstranilo naravnega olja kože in bo pomagalo ohraniti kožo mehko in navlaženo.

Uničeno naravno pH ravnovesje kože

Ko pH-lestvica pokaže 7, je nevtralna. Vse, kar je pod to vrednostjo, je kislo, kar je nad njo, pa velja za bazično. Ravnovesje pH naše kože je na splošno med 4 in 6,5, tudi kadar je koža zelo mastna. Po drugi strani pa je milo zelo bazično in se giblje v drugi skrajnosti. Če torej na koži uporabljate milo, to zmoti njeno pH-ravnovesje in kislinski plašč, ter poslabša stanje kože. Vsako čistilno sredstvo, ki ga uporabljate na obrazu, mora imeti vlažilne sestavine. Večina tradicionalnih mil tovrstnih sestavin ne vsebuje, zato bodo vašo kožo oropala naravne vlage. Poleg tega mila pogosto vsebujejo veliko ostrih kemikalij, stranski učinek pa je suha koža in celo luščenje kože.

Večja dovzetnost za gube in druge simptome staranja

Medtem ko milo lahko odlično deluje za preostali del telesa, je koža na obrazu veliko bolj občutljiva in se lahko poškoduje. Dolgoročne poškodbe kože zaradi ostrih kemikalij, kot sta paraben in formaldehid, alkalne narave mila ter prevelike vsebnosti dišav in barvil, so posledica vseh teh dejavnikov. Vaša koža na račun tega postane bolj občutljiva na simptome staranja, kot so gube in drobne linije, ter zaradi izsušenosti bolj izpostavljena morebitnim poškodbam zaradi sonca.

Kaj torej uporabiti za čiščenje obraza?

Pomembno je, da poiščete izdelke, ki so izdelani posebej za obraz, saj večina mil ni namenjena uporabi na obrazu. Pri čiščenju obraza je na voljo veliko možnosti. Prava izbira za vas je odvisna od tipa vaše kože in osebnih preferenc. Ne glede na to je priporočljivo, da izberete čistilno sredstvo na osnovi naravnih sestavin, saj lahko to pripomore, da bo koža na obrazu veliko bolj zdrava in sijoča. 

Vir: availdermatology.com