Božični zajtrk z recepti

23. 12. 2011

Naj bo tudi božično jutro slavnostno in polno dobrot kot večer prej, zlasti če darila odpirate zjutraj.

Po malce daljši božični noči se priležejo okusni in krepki prigrizki, seveda v družbi vaših najdražjih.

Sadni kruh

Za približno 12 kosov:

  • 60 g mandljevih jedrc zrežite na polovice,
  • 125 g lešnikovih jedrc na četrtine,
  • 125 g suhih fig pa na tanke rezine.

Penasto stepite 125 g sladkorja in 3 jajca.

Masi dodajte mandlje, lešnike, fige, 250 g rozin in 50 g sesekljanega citronata. 125 g moke zmešajte s ščepcem cimeta in ½ zavitka pecilnega praška.

Suho mešanico primešajte k sadni masi.

Testo oblikujte v štruco, jo položite na pekač in pecite v pečici, ogreti na 180 stopinj, od 40 do 50 minut. Kruh postrezite z maslom.

Recept za makrobiotsko različico sadnega kruha

Sirovi paketki

Za 8 kosov:

Razgrnite 1 zavitek razvaljanega vlečenega testa, ga zrežite na manjše kvadrate in z njimi obložite 8 modelčkov za sufle.

Zmešajte:

  • 150 g gorgonzole,
  • 200 g naribane gavde,
  • 2 jajci,
  • 150 g rikote in
  • 30 g popraženih pinjol
  • ter začinite s soljo in ščepcem muškatnega oreščka.

Maso razdelite po modelčkih in pecite v pečici, ogreti na 180 stopinj, od 15 do 20 minut.

Paradižnikove pite

Za 6 kosov:

  • 150 g moke,
  • ¼ žličke soli,
  • 75 g masla,
  • 1 jajce in
  • žlico do dve hladne vode zgnetite v testo.

Testo razvaljajte, izrežite kroge in jih položite v namaščene modelčke (premera 10 cm). Modelčke postavite v hladilnik.

Sesekljajte lističe z 2 vejic bazilike in jih zmešajte s sokom 1 limone, 100 g kisle smetane in 50 g naribanega parmezana ter solite in poprajte.

Smetanov nadev razmažite po testu. Na rezine zrežite 12 češnjevih paradižnikov in jih zmešajte z 2 žlicama olivnega olja. Rezine dekorativno položite na pite in jih rahlo potisnite v nadev.

Pite pecite v pečici, ogreti na 180 stopinj, in sicer od 20 do 25 minut.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri