10 namigov za hujšanje brez mučenja

10 namigov za hujšanje brez mučenja (foto: Revija Lisa) Revija Lisa
19. 3. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Joj, januar je že mimo! Februar tudi! Verjetno si mislite, da je skrajni čas, da izgubite nekaj odvečnih kilogramov.

Veliko žensk se ob tej odločitvi vpiše v kakšen nov program športne vadbe ali pa se odloči za radikalno dieto. Vendar pa verjetno tudi že sami veste, da kratkoročne odločitve ne prinašajo dolgoročnih uspehov. Kilogrami se še prehitro vrnejo.

Gre pa tudi povsem brez stresa

Boljše je, če življenjske navade spremenite postopoma, vadbo vključite v vsakdanje življenje in povečujete njeno intenzivnost. Tudi sladkorju se vam ni treba odpovedati čisto povsem.

Z nekaj triki in namigi vam bo preobrazba odlično uspela, shujšali pa boste učinkovito in povsem brez stresa in mučenja.

1 Olje pred jedjo

Oljčno olje ne vsebuje le zdravih nenasičenih maščobnih kislin, temveč tudi brzda tek. Študije dokazujejo, da ena žlica olja pred jedjo prek hormonov v možgane pošlje občutek sitosti. Poleg tega pospeši tudi prebavo. Napadi volčje lakote so kmalu pozabljeni.

2 Poljubljanje dovoljeno!

Vsak ve, da crkljanje tako dobro dene. Med nežnimi dotiki ustnic telo začne izločati hormon oksitocin, ki je najmočnejše orožje proti stresnemu kortizolu, zaradi katerega posežemo po tolažilni čokoladici. Torej našobite ustnice in gremo!

3 Ne prevroče

Za številne je sobna temperatura 21 stopinj ravno pravšnja. V sedemdesetih letih je bila standardna temperatura prostora celo 18 stopinj. Če telo od zunaj preveč segrejemo, potem izklopi svojo notranjo 'pečico', ki običajno kuri naše maščobne zaloge. Strokovnjaki zato svetujejo, da manj ogrevajte notranje prostore. Tako boste dnevno pokurili tudi do 200 kalorij več.

4 Fit po zajtrku

Če boste trikrat tedensko vsako jutro telovadili po 20 minut, boste na mesec izgubili približno 2 kilograma. Toda vadite šele po lahkem zajtrku! Prazen želodec namreč ne poseže le po maščobnih zalogah, temveč tudi po mišični masi.

5 Več beljakovin

Jajce na oko prav tako pomaga pri hujšanju. Zlasti zjutraj ima telo veliko koristi od beljakovin, ki zadržijo izločanje inzulina, zaradi katerega postanemo lačni. Beljakovinsko bogata hrana tudi dlje nasiti kot tista z ogljikovimi hidrati.

6 Ste dobro spali?

Lepotni spanec si res zasluži svoje ime. Kdor je namreč spočit, čez dan poje bistveno manj. Če telo nima dovolj energije, to poskuša nadomestiti s hrano. Za hujšanje je optimalno, če spite osem ur in pol.

7 Solata nasiti

Za uspešno dieto je pomembno predvsem, da nimate občutka lakote. V veliko pomoč vam bo enostavna solata. Vsebuje veliko vode in poskrbi za hiter občutek sitosti. Solato pojejte pred jedjo in avtomatično boste pojedli manj glavne jedi.

8 Z žvečenjem do vitkosti

Eden od najbolj enostavnih nasvetov za hujšanje je, da jeste zelo zavedno. Vzemite si čas, sedite za mizo in izklopite vse elektronske naprave. Tako bodo tudi vaši možgani zaznali, kaj pristane v ustih. Kdor dlje žveči, je hitreje sit. Strokovnjaki svetujejo, da vsak grižljaj prežvečite 40-krat. To vedno ne uspe, toda vaja dela mojstra.

9 Pogumno na tehtnico

En ali dva kilograma gor in dol – taka nihanja so povsem normalna. Če boste vsak dan stopili na tehtnico, boste samo slabe volje. Bolje: zaupajte si in poslušajte svoje telo. Dovolj bo, če se boste tehtali enkrat tedensko. In seveda najbolje zjutraj.

10 Meee namesto muuu

Jasno je, da med dieto ne smemo zaužiti preveč mastne hrane. V past se lahko ujamemo predvsem pri mesu, saj obstajajo razlike tudi pri pustih različicah mesa. Nekateri denimo prisegajo na jagnjetino.

Razlog: to meso vsebuje veliko L-karnitina. Ta naravna vez aminokisline pospeši presnovo in izgorevanje maščob.

Značke: hujšanje