11 znakov, da pijete preveč vode

11 znakov, da pijete preveč vode (foto: Profimedia) Profimedia
28. 5. 2022

Vemo, kako pomembno je pitje vode za pravilno delovanje našega telesa. Na mit, da vode ne morete nikoli spiti preveč, pa le pozabite. Strokovnjaki opozarjajo, da je lahko prekomerna hidracija tudi nevarna!

Na splošno boste zaradi večjega vnosa vode pogosteje obiskali stranišče, vendar pretiravanje v določenih okoliščinah lahko povzroči hudo bolezen in celo smrt, je za Readers Digest povedal dr. Austin DeRosa.

Hiponatriemija, tudi 'zastrupitev z vodo', predstavlja nenormalno nizko raven natrija in drugih elektrolitov v krvi, zaradi česar se oseba sreča z resnimi zdravstvenimi težavami, od slabosti, utrujenosti, mišičnih krčev do napadov in kome.

Znaki, ki bi lahko kazali, da morda pretiravate s pitjem vode:

1. Od doma ne greste nikoli brez steklenice, vedno jo imate pri roki in ko se izprazni, jo nemudoma spet napolnite. 

2. Ves dan vas spremlja utripajoč glavobol. Glavobol je lahko znak dehidracije, a tudi znak, da z vodo morda pretiravate. Ko pijete preveč vode, se koncentracija soli v krvi zniža, kar lahko vodi v otekanje celic. 

3. Izgubili ste potrebo po uriniranju. Kot razloži dr. DeRosa – če je zaradi pretiranega pitja vode mehur nenehno poln ali predolgo zadržujete, lahko izgubite občutek, kdaj morate opraviti malo potrebo, ali pa se vam zdi, da morate iti, čeprav vas v resnici ne tišči.

4. Vodo pijete tudi, ko v resnici sploh niste žejni. 

5. Vaš urin izgleda kot voda – povsem brezbarven. Če vsak dan zaužijete zdravo količino vode, bi morala biti barva urina nežno rumena. To, da je povsem brezbarven urin znak ustrezne hidracije, je le mit, opozori strokovnjak. 

6. Stranišče obiskujete zelo pogosto, tudi ponoči. Zdrava oseba obišče stranišče od šest do desetkrat na dan. Če so se vaši obiski stranišča povzpeli nad deset, morda pijete več, kot v resnici potrebujete, razloži dr. DeRosa. Če pa se vam zdi, da z vodo ne pretiravate in so vaši obiski stranišča pogostejši, je morda čas za pogovor z zdravnikom. 

7. Izkusili ste nehoteno uhajanje seča. Veliko ljudi, ki se prekomerno hidrirajo, poskuša zadržati dlje, kar lahko privede do nehotenega uhajanja. 

8. Bruhate ali imate drisko ali vam je slabo. Simptomi prekomerne hidracije so zelo podobni simptomom dehidracije. Pri pretiravanju z vodo pridejo ledvice do točke, ko se ne morejo več znebiti odvečne tekočine. To povzroči zadrževanje vode v telesu in številne neprijetne simptome, kot je slabost in bruhanje. 

9. Opazite otekanje rok, ustnic in stopal. Ko zaradi pretiravanja z vodo vse celice v telesu nabreknejo, začne vidno otekati tudi koža.

10. Pogosto imate krče. Razlog: nizka raven elektrolitov v krvi. 

11. Pogosto ste tudi utrujeni, celo povsem izčrpani. Ledvice morajo zaradi prekomernega vnosa vode še bolj trdo delati, zaradi česar pride do stresne reakcije, ki jo ustvarijo hormoni. Vi pa ste še bolj pod stresom in utrujeni, tako, da se včasih težko spravite iz postelje. 

Povzeto po: Drinking too much water
Preverite tudi:

Kaj bi se zgodilo, če sploh NE bi pili vode (VIDEO)