45 dejstev o hrani, za katere morda še niste slišali, a si želite, da bi jih prej vedeli

20. 5. 2016 Vir: liza.aktivni.si

"Hrana naj bo vaše zdravilo in vaše zdravilo naj bo vaša hrana". Besede slavnega antičnega staro grškega zdravnika Hipokrata so odličen stavek v uvod naše današnje zanimive teme, ki bo tokrat tekla o hrani. Za vas smo poiskali kup informacij o različnih živilih, za katere morda še niste slišali, a si želite, da bi jih prej vedeli.

1. Alliumphobia je strah pred česnom.

2. Mageirocophobia je fobija, pri kateri je ljudi strah kuhanja.

3. Ortoreksija nervoza je prehranjevalna motnja, pri kateri so ljudje pretirano obsedeni z uživanjem zdrave in ekološke hrane.

4. Prva znana 24-urna restavracija s hitro prehrano je bila odprta na Kitajskem, še za časa dinastije Han 25–205 našega štetja. Ne glede na uro so vam v restavraciji postregli s slavnimi kitajskimi rezanci.

5. Prvo 'drive in' restavracijo so odprli v Dallasu (ZDA) leta 1921. Imenovala se je Pig stand (Prašičji postanek).

6. Kivi vsebuje dvakrat več vitamina C kot pomaranča.

7. Listi avokada so škodljivi (strupeni) za živali, sam avokado pa je strupen za nekatere ptice.

8. Poznamo več kot 200 vrst malin, a le dve vrsti sta razširjeni po vsem svetu.

9. Riž je osnovna, vsakodnevna hrana kar 50 odstotkom svetovne populacije.

10. Strah pred zaužitjem zelenjave se imenuje lachanophobia. Izraz prihaja iz grške besede lachaniko, ki pomeni zelenjava.

11. Kečap so leta 1830 v ZDA prodajali kot zdravilo, saj so takrat verjeli, da ima zdravilne učinke.

12. Karamelo ali praženi sladkor so izumili Arabci, njihov prvotni namen je bil vosek za depiliranje žensk v haremu.

13. Korenje ima 0 % maščobe.

14. Pokovko je izumilo ameriško antično ljudstvo Azteki.

15. Čokoladno mleko so izumili na Jamajki.

16. Arašidovo olje se je uporabljalo pri izdelavi dinamita.

17. Vsakič, ko poližete poštno znamko, zaužijete 1/10 kalorije.

18. Čebula se latinsko imenuje Allium cepa, kar pomeni velik biser.

19. Kvalitetna, hranilna in polnovredna hrana stane desetkrat več kot hitra.

20. Piščanec danes vsebuje 266 % več maščob kot 40 let nazaj.

21. Po svetu raste več kot 7 tisoč različnih vrst jabolk.

22. Avokado je sadje, ki vsebuje največ maščob med vsemi sadeži.

23. Poznamo več kot 600 različnih vrst izdelkov iz testenin po svetu.

24. Čokolada vsebuje phenyl ethylamine (PEA), to je naravna substanca, ki stimulira občutek v našem telesu podobno kot takrat, ko se zaljubimo.

25. Pravilno shranjen med ostane užiten vsaj 3 tisoč let.

26. Korenje je bilo nekoč vijoličasto.

27. Čebele delavke morajo obiskati cvetlico približno 4,5-milijonkrat, da naberejo 1 kilogram medu.

28. Od sadja največ vode vsebujejo lubenica ter jagode, in to kar 92 odstotkov. Grenivka vsebuje 91 odstotkov vode, melona pa 90 odstotkov. Banana samo 74 odstotkov vode.

29. Pri zelenjavi imata največ vode v sebi kumara ter zelena solata, kar 96 odstotkov. Bučke imajo 95 odstotkov vode, paradižnik 94 odstotkov, brokoli 91 odstotkov, beli krompir pa 79 odstotkov.

30. Golaž, madžarska jed na žlico, so jedli že v 9. stoletju.

31. Znana žvečilna gumija ameriške znamke Wrigley's Juicy Fruit in Spearmint gums sta stara že več kot 100 let.

32. Poznamo približno 2500 različnih vrst gob.

33. Gorgonzolo so izumili leta 879.

34. Semena ličija so rahlo strupena ter se ne uživajo.

35. Ogromna količina kave je lahko tudi smrtno nevarna. 100 skodelic kave v 4 urah ubije povprečnega človeka.

36. Poznamo več kot 10 tisoč različnih vrst paradižnika.

37. Najdražja začimba na svetu je žafran (najboljši je tisti iz Irana) od tu tudi izraz: drag kot žafran.

38. Dokazi o najstarejši juhi, skuhani iz mesa povodnega ali nilskega konja, segajo v leto 6000 pr. n. št.

39. Okoli leta 250 n. št. so Azteki in Maji (živeli so v srednji in južni Ameriki) uporabljali kakavova zrna kot plačilni sistem (denar).

40. Sladko je edini okus, po katerem ljudje hrepenijo že od rojstva.

41. Ljudje smo kultivirali približno 2000 različnih vrst rastlin, ki jih uporabljamo v prehrani.

42. V Južni Afriki pogosto jedo pečene termite in mravlje z rokami, podobno kot mi pokovko.

43. Tradicionalna kitajska medicina pravi, da mora biti jed mešanica petih ključnih okusov: sladko, kislo, slano, pekoče ter grenko.

44. Danes pojemo devetkrat več brokolija kot pred 20 leti.

45. Na suho zaužita kavna žlička sladkorja lahko odpravi kolcanje.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri