5 ljudskih zdravstvenih nasvetov - držijo ali ne?

5 ljudskih zdravstvenih nasvetov - držijo ali ne? (foto: Profimedia) Profimedia
1. 10. 2016 Vir: Jana

Ljudskih zdravstvenih nasvetov kar mrgoli. Nekateri so že tako trdno zasidrani, da niti ne vemo več, ob kakšni priložnosti so nastali. Kot resnica prehajajo iz generacije v generacijo, ne da bi se sploh vprašali, ali držijo ali ne.

Jogurt pomaga vzpostaviti ravnovesje v črevesju

Na različne reklame, ki trdijo, da jogurt pomaga pri prebavi in hujšanju, smo se že navadili. Probiotiki, dobre bakterije, ki živijo v jogurtu, naj bi spravile našo prebavo v red.

Ker je črevesna flora res izrednega pomena za zdravje, je na prvi pogled povezava smiselna. Žal pa še vedno ne razumemo popolnoma, kako milijoni bakterij v našem črevesju delujejo med seboj, kaj šele, kako se obnašajo, ko jim dodamo tiste iz jogurta. Poleg tega jogurt vsebuje premalo teh organizmov, da bi lahko bistveno vplivali.

Jogurt vseeno velja za zdravo živilo, le njegovi pozitivni učinki so pretirani. Ne pozabite, da veliko jogurtov in jogurtnih napitkov (tudi navadnih) vsebuje ogromno sladkorja.

Pokanje členkov povzroči artritis

Pokanje členkov gre lahko na živce ljudem okoli vas. A prav nobenega dokaza ni, da bi ta, za nekatere izredno zoprna navada, skozi leta pripomogla k razvoju artritisa.

Kljub temu se pretiravanje odsvetuje. Nenaravno vlečenje členkov lahko namreč poškoduje sklepno kapsulo in oslabi vezi.

Uživanje korenja izboljša vid

Korenje je bogat vir beta karotena, ki ga telo pretvori v vitamin A. Ta je pomemben za splošno zdravje in za zdrave oči. Toda uživanje korenja vseeno ne bo odpravilo vaše dioptrije. Večina težav z očmi je povezanih z genetiko, staranjem ali sladkorno boleznijo, česar pa ni moč odpraviti zgolj z večjim vnosom vitamina A.

Z vitaminom A so bogata tudi naslednja živila: telečja jetra, sladki krompir, ohrovt, kuhan brokoli, špinača, paradižnik, rdeča paprika, marelice, zimska buča, jajca ...

Branje ali gledanje televizije od blizu poslabša vid

Gledanje od blizu kvečjemu preveč utrudi oči, zaradi česar vas lahko začne boleti glava. Bolj verjetno je, da je otrok, ki stalno čepi preblizu televizorja, kratkoviden in potrebuje očala.

Trdo ležišče izboljša bolečine v hrbtu

Izbira ležišča še kako vpliva na bolečine v hrbtenici. A splošno prepričanje, da je najustreznejše trdo ležišče, je zmotno. Španska študija, kjer so ljudje z bolečinami v hrbtenici spali na različno trdih ležiščih, je pokazala, da je ob spanju na trdem ležišču 77 odstotkov ljudi zaznalo manjše izboljšanje, medtem ko je na srednje trdih izboljšanje zaznalo kar 85 odstotkov sodelujočih in 40 odstotkov teh je imelo manj bolečin tudi čez dan. Razlog: malce manj trdo ležišče daje sklepom in mišicam boljšo podporo kot popolnoma trdo.

Iz revije Jana. Za več preverite na www.revija-jana.si.

Preberite še: Miti in resnice o zamrznjeni zelenjavi - je sploh zdrava?