5 načinov, kako upočasniti proces staranja

5 načinov, kako upočasniti proces staranja (foto: profimedia) profimedia
10. 8. 2019

Seveda časa se ne morete ustavit, a lahko vse skupaj malo upočasnite. Ameriški raziskovalci so ugotovili, da se ljudje v zadnjih dveh desetletjih počasneje starajo. Raziskovalka Eileen M. Crimmis je za revijo Shape razložila zakaj in kako.  

Imejte pameten pristop k maščobi

Omega-3 maščobne kisline blagodejno vplivajo na dva označevalca biološkega staranja, pišejo v reviji Brain, Behavior in Immunity.

Večji vnosi so povezani s 15-odstotnim zmanjšanjem škodljivega oksidativnega stresa in daljšimi telomeri, beljakovinskimi kapicami, ki ščitijo kromosom, ki se običajno krajšajo, ko se staramo. Dolžina telomerov vpliva na zdravo življenje. Krajši kot so telomeri, bolj smo dovzetni za bolezni, kot so ateroskleroza, sladkorna bolezen in druge težave, ki jih povzroča staranje.

Prav tako bi morali zmanjšati omega-6 maščobne kisline, ki jih najdemo v grozdnih, koruznih in sezamovih oljih.

V raziskavi so ljudje, ki so imeli nižje razmerje med omega-6 maščobnimi kislinami in omega-3 maščobnimi kislinami, imeli najdaljše telomere in najnižje ravni oksidativnega stresa.

Dokazano je, da omega-6 povečujejo vnetja, ki škodujejo celicam, omega-3 pa zmanjšujejo. Težava je v tem, da so naše diete naklonjene omega-6 kislinam.

Poskušajte pojesti najmanj 1,25 grama omega-3 na dan in omejite vnos rastlinskih olj z visoko vsebnostjo omega-6.

Majhni obroki večkrat

Majhni obroki so najboljša kontrola nad novijem inzulina, ki je eden od možnih dejavnikov staranja.

Preveč inzulina naenkrat lahko poškoduje mitohondrije v naših celicah, hkrati pa se kopičijo škodljive beljakovine - vse to vodi v razvoj bolezni.

Če preprečimo preveliko nihanje inzulina pomagamo omiliti propadanje celic. In ne jejte po večerji, saj se metabolizem pred spanjem upočasni. Najbolj bi bilo, da bi vse svje obroke pojedli v obdobju 8 ur, ko smo zbujeni.

Telovadite vsak dan

Redno gibanje je najbližje tistemu kar rečemo fontana mladosti. Ljudje, ki petkrat na teden vsak 30 minut delajo kardio trening, so vsaj devet let mlajši od svojih bolj lenih in zasedenih vrstnikov.

Gibanje zmanjšuje vnetja in oksidativni stres, dva dejavnika, ki starata celice in krajšata telomere.

Preberite tudi: 4 glavni razlogi, da bi morali v svoje življenje po 50. letu uvesti vadbo

Razgibajte vsakdan

Ni vse samo v gibanju in rekreaciji. Zelo pomembno je, da cela dan ne sedite in ste veliko tudi na nogah.

Pretežno sedeče življenje je zelo škodljivo za naše zdravje, zato bodite čimveč na nogah, pojdite peš po opravkih, po stopnicah namesto z dvigalom, čimvečkrat vstanite in se razmigajte. Ni dovolj le redno gibanje, pomemno je konstantno gibanje.

Ne spreglejte napetosti 

Nakopičen stres pospešuje epigenetsko staranje in je zelo glasen napovedovalec biološkega staranja, pravi dr. Perla Kaliman, profesorica na španski univerzi Oberta de Catalunya.

Meditacija je eden od načinov, da se zaščitite pred stresom. Ura teče tistim, ki redno meditirajo, počasneje kot tistim, ki ne, zato začnite že danes.

Preverite: 10 znakov, da vaše telo proizvaja preveč kortizola