5 naravnih načinov za premagovanje anksioznosti

5 naravnih načinov za premagovanje anksioznosti (foto: pexels) pexels
21. 1. 2020

Anksioznost je ena izmed najpogostejših duševnih motenj sodobnega človeka. Če nas nenehno skrbi, težko ohranjamo notranje ravnovesje in se veselimo vsakega dne posebej. Najlažje je pogoltniti tableto, a obstajajo tudi drugi, manj škodljivi načini, kako si lahko izboljšate razpoloženje in s tem kvaliteto življenja. 

5 naravnih načinov za premagovanje anksioznosti:

1. Redna telesna aktivnost v naravi

pexels

Ko smo telesno aktivni, naraste raven hormona sreče in naše razpoloženje se izboljša. Če se redno gibamo, se lažje bojujemo proti stresu. To ne pomeni, da moramo postati svetovni atleti; strokovnjaki pravijo, da že 30 minut zmerne telesne aktivnosti na dan uspešno deluje na um, čustva in telo. Začnite z malimi koraki – dobesedno! 10.000 korakov na dan naj bi močno prisostvovalo pri zmanjšanju depresivnih občutenj. Pojdite v naravo in raziskujte okolico! 

2. Prenehanje pitja alkohola

Alkohol nas morda v prvi fazi pomiri, nato pa se anksioznost vrne v še bolj intenzivni obliki. Če želite biti notranje mirni, odložite kozarec, saj s tem te potiskate težave, ki se kopičijo in tudi povzročajo vedno hujšo obliko depresije. 

3. Prenehanje kajenja

Tako kot alkohol, mnogo ljudi uporablja cigarete za blaženje stresa. Učinek je podoben: najprej se počutite bolje, nato se anksioznost vrne kot bumerang. Obenem pa se še zasvojite s nikotinom, kar škoduje vašemu zdravju tudi na drugih nivojih. Raziskave kažejo, da so ljudje, ki začnejo kaditi v zgodnjih obdobjih svojega življenja, bolj dovzetni za anksioznost v poznejših letih.

4.  Zadostna količina spanca

Kvaliteten in neprekinjen 8-urni (oz. odvisno od posameznika) spanec krepi naše duševno zdravje. Pomembno je, da hodimo spat vsak dan ob isti uri. Nespečnost je eden najpogostejših simptomov anksioznosti, zato si uredite spalno okolje tako, da boste čim lažje zlezli pod rjuhe:

  • izklopite vse električne naprave
  • ne jejte tik pred spanjem
  • ne glejte v zaslon televizije, računalnika ali mobitela vsaj dve uri pred spanjem
  • izogibajte se poslušanju ali branju novic, ki vas lahko še dodatno razburijo (npr. na poročilih)
  • poskrbite za prijetno atmosfero pred spanjem (zadimljene luči v spalnici, dišeča svečka ali eterično olje z vonjem sivke, ki pomirja ...)
  • primerno ohladite spalnico
  • oblecite si udobno in mehko pižamo, izogibajte se rjuh, odej in prevlek iz umetnih materialov, pod katerimi koža ne diha
  • meditirajte

Pustite skrbi ter negativne misli zunaj spalnice! Pomaga, če si pred spanjem vse, kar vas mori, zapišete na list papirja in predate skrbi vesolju. Jutri je nov dan!

5.  Meditacija

Meditacija vam lahko spremeni življenje! Mnogi, ki so se soočali z depresijo, anksioznostjo in podobnimi mentalnimi izzivi, poročajo o njenih izrednih pozitivnih učinkih. Globoko vdihujte in izdihujte, če se vam v misli vrivajo negativne misli in skrbi, pa si predstavljajte, da so oblački, ki samo plujejo mimo vas. Nadaljujte z dihanjem in sproščanjem, dokler ne boste čutili popolnega miru. Popolnoma se prepustite toku življenjske energije. Vsak dan!

Vir: The Mind's Journal

Poglejte si še: 3 jutranje vaje, ki bodo preprečile stres in tesnobo

ali 9 praktičnih nasvetov, kako umiriti svoj um