5 znakov, da imate morda obsesivno kompulzivno motnjo

5 znakov, da imate morda obsesivno kompulzivno motnjo (foto: Profimedia) Profimedia
24. 7. 2019

Obsesivno kompulzivna motnja (OCD) je resna mentalna motnja, ki se jo lahko zdravi, ko enkrat identificiramo simptome. Preberite, kako lahko ugotovite, ali trpite za to boleznijo.

Ljudje z obsesivno kompulzivno motnjo pogosto ponavljajo besede, štejejo, preverjajo, ali so zaklenili, pospravljajo in organizirajo stvari. Dokler se to dogaja v mejah normale, ni težav, vkolikor pa težnje po takšnem vedenju preglasijo vse drugo v življenju, pa je potrebno zdravljenje.

5 znakov, da morda trpite za OCD:

1. Vsiljujejo se vam anksiozne misli

Ko vam nekaj šine v glavo, to težko spregledate. Vrtite se v začaranem krogu in to otežuje vaše vsakodnevno življenje. Lahko gre za strah pred tem, da boste zboleli ali da se bo zgodilo nekaj slabega, da boste nekoga prizadeli …

Več: O čem morate premisliti, če ste bili diagnosticirani z anksioznostjo?

2. Da se počutite mirnejši, morate početi nekaj ponavljajočega 

Potreba po ponavljanju določenega vzorca vedenja vam daje občutek nadzora: čiščenje doma (čeprav je že čisto), prepogosto umivanje rok, ponavljanje določene besede ali fraze v mislih ali štetje do določenega števila.

3. Nimate popolne kontrole nad svojimi mislimi in dejanji, kar vas spravlja ob živce

Ker vam določene misli ne dajo miru, imate pogosto občutek, da živite na podlagi tega, kar vam ukazujejo in čeprav se tega zavedate, ne morete nič spremeniti.

Preverite še: 11 načinov, kako s spremembo mišljenja izboljšati zdravje in počutje

Profimedia

4. Vaša dnevna rutina se nenehno prekinja

Vsiljeni vzorci obnašanja, ki vam ga zapovedujejo misli, vam preprečujejo, da bi dokončali naloge na delu in doma, nekam prišli pravočasno, upoštevali določena navodila itd. 

5. Lastne misli vas včasih strašijo

Včasih pa vas navdajajo tudi z občutkom sramu. Lahko gre za misli s seksualno ali erotično vsebino. Še huje je, kadar so vaše misli nasilne narave. Ker jih povezujete s svojo osebnostjo, se obremenjujete in obtožujete, čeprav v resnici niste nasilni.

Če ste opazili katerega od zgoraj opisanih simptomov, obiščite terapevta. Obstaja veliko načinov, kako omiliti vplive OCD ali celo povsem ozdraveti.

Preberite tudi: 15 znakov, da trpite za anksioznostjo in kako si pomagati 

Vir: The Mind's Journal

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri