8 prednosti za vaše telo če boste vsak dan jedli med

6. 11. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Ljudje se kar naprej trudimo poiskati popoln izdelek, ki bo kot nekakšna magična tabletka za naše telo. 

Poleg tega pa mora biti še slasten in prijetnega okusa. Tak izdelek je kar naš običajni med. Že samo ena žlica na dan lahko dela čudeže.

1. Močnejše srce

Raziskave kažejo, da antioksidanti v medu preprečujejo zoženje arterij. Glede na to, v katerem delu telesa pride do tega, lahko zoženje privede do odpovedi srca, poslabšanja spomina in glavobolov. Za preprečitev bo dovolj kozarec vode z nekaj žlicamu medu.

2. Čistejša koža

Med je izvrsten antioksidant, kar pomeni, da bo redno uživanje iz vašega telesa odplavilo različne strupe. Poleg tega bodo njegove antibakterijske lastnosti vidno izboljšale stanje vaše kože.

3. Znižanje holesterola

Med sploh nima holesterola. Ravno nasprotno: njegovi sestavni deli in vitamin pripomorejo k znižanju holesterola. Dnevno uživanje medu ima pozitiven učinek na raven antioksidantov v telesu, ki se lahko tako borijo proti prekomernemu holesterolu.

4. Sprosti živčne napetosti

Morda se sliši čudno, vendar je dejstvo. Med pomaga umiriti živce in olajša utrujenost. Glukoza v medu je ključna za delo nevronov. Hitro se absorbira v kri, kar omogoči sprostitev in zmanjšanje psiholoških motenj.

5. Izguba odvečne teže

Če pazite na telesno težo, vam bodo zdravniki svetovali, da iz prehrane izključite vse sladkarije – ne pa medu. Sladkor v medu ima namreč drugačno sestavo kot druga sladila. Med pospeši presnovo, kar je ključno za izgubo telesne teže.

6. Bolj zdrav želodec

Med je močan antiseptik, zato je 1 žlico medu priporočljivo pojesti na prazen želodec. Preprost ritual pomaga preprečevati različne bolezni, povezane s prebavnim traktom. Na poti skozi želodec med uniči tudi klice in zaceli majhne rane v sluznici.

7. Boljši spomin

Druge raziskave kažejo, da med pomaga pri spopadanju s stresom, da obnavlja celični antioksidativni obrambni sistem, in posledično izboljšuje spomin. Kalcij v medu se hitro absorbira v možganih, kar pozitivno vpliva tudi na njihovo delovanje.

8. Trdnejši spanec

Sladkor v medu poviša raven inzulina v krvi, ki nato izloča serotonin. Ta se spremeni v melatonin, hormon, ki poskrbi za kvaliteten spanec.