Sarah Wilson: Adijo, sladkor!

Sarah Wilson: Adijo, sladkor! (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
22. 8. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Sarah Wilson je trenutno ena najbolj znanih blogerk o življenju brez sladkorja.

Avstralka je tudi ustanoviteljica IQuitSugar.com, kjer lahko vsak dobi 8-tedenski program in nasvete, kako se odpovedati sladkorju. V Slovenijo je prišla na povabilo Mladinske knjige, ki je pred časom izdala njeno knjigo Adijo, sladkor, ki vsebuje tudi 108 receptov brez sladkorja.

Sarah Wilson se je rodila v veliki družini v bližini avstralske Canberre, in kot rada pove v intervjujih, je kot otrok jedla relativno naravno in zdravo. Njene težave s sladkorjem so se začele, ko se je kot najstnica preselila z dežele v mesto. Koktajl dekliških hormonov in prodajalna na vsakem vogalu so bile dovolj, da je Sarah postala povsem nora na sladkor, predvsem na cimetove polžke.
"A kmalu cimetovi polžki dopoldne niso bili dovolj, tudi popoldne sem si privoščila jabolčno pito in še kakšen kos čokolade," pravi Sarah, ki je nato zaradi slabe vesti preostanek dneva stradala.
No, Sarah je zaradi nezdravega prehranjevanja močno zbolela. Najprej so se pojavile le motnje razpoloženja in težave s spanjem, pozneje pa tudi delovanje nadledvičnih žlez ter avtoimunska bolezen – Gravesova bolezen ali povečano delovanje ščitnice. Zaradi bolezni ščitnice se je tudi zredila za 12 kilogramov.

Najprej je poskusila iz prehrane izločiti predelane ogljikove hidrate in sladkor je zamenjala s sladkimi dobrotami – med, temna čokolada in sadje. Kmalu se je izkazalo, da to ne bo dovolj. Sicer se je prehranjevala veliko bolj zdravo. Odločila se je, da se odpove sladkorju, saj je bila popolnoma zasvojena z njim, kar se ji je zdelo sramotno.
"Če je kdo pred mene postavil skutno torto ali veliko tablico čokolade in sem doživljala trenutek šibkosti, sem zmazala popolnoma vse. Ko sem prišla na okus, nikakor nisem mogla nehati."

Nekaj resnic slavne blogerke, preden se odpoveste sladkorju

● Potrebovala sem približno dva meseca, da sem opustila sladkor. Študije pravijo, da traja od 21 do 66 dni, da s psihološkega vidika spremenimo navado.

● Sarah svetuje 8 tednov, da se telo odvadi sladkorja.

● Ko izločite sladkor, morate črtati popolnoma vse. Tudi sadje, sadne sokove, agavo in med. Na začetku je najbolje izločite ves sladkor, tudi tisti v sadju.
Na koncu 8-tedenskega programa lahko znova začnemo uživati nekatere vrste sadja in primerne nadomestke sladkorja.

● Med odvajanjem se boste nekaj časa počutili ušivo – slabo počutje lahko traja od enega do šest tednov. V knjigi Adijo, sladkor vam Sarah z osebnimi izkušnjami pomaga:

● opustiti sladkor s preverjenim 8-tedenskim programom

● premagati hrepenenje po sladkem z uspešnimi in preprostimi ukanami
najti zdrave nadomestke sladkorja

● pripraviti 108 preprostih jedi za razstrupljanje, slanih prigrizkov, pa tudi slaščic in poslastic brez sladkorja za najmlajše …
Knjiga je vaš vodnik pri opuščanju sladkorja, izgubi teže in povrnitvi dobrega počutja.

Nekaj trikov, kako nadomestiti sladkor:

● Namesto z marmelado obložite opečenec z nekaj rezinami avokada, poškropite jih z olivnim oljem in potresite z malce rdeče paprike.

● Namesto kosmičev in lahkega jogurta jejte opečenec z jajcem.

● Namesto sladice jejte po večerji sir.

● Namesto vrečke sladkarij si v kinu privoščite pokovko.

● Ko nehamo jesti sladkor, ga je najbolje nadomestiti z maščobami in beljakovinami – z jajci, sirom, oreščki, kokosom.