Kdaj lahko kiropraktik pomaga in kdaj škodi?

Kdaj lahko kiropraktik pomaga in kdaj škodi? (foto: Profimedia) Profimedia
13. 10. 2015

Kiropraktik nam lahko reši križ ali pa povzroči dodatne težave. Kako prepoznati dobrega kiropraktika in v katerih primerih poiskati njegovo pomoč? Preverite. 

Kiropraktiki sicer niso specialisti samo za postekstatične stresne motnje, nekoliko poenostavljeno bi jih lahko imenovali specialisti za križ. Prakso bi lahko poimenovali manualna sposobnost "naravnavanja" mišično-kostnega sistema.

Kdaj lahko kiropraktik pomaga?

Kiropraktiki izvajajo t. i. spinalno manipulacijo, ki je pogosto učinkovita pri zdravljenju nekaterih oblik bolečine v križu.

Nekateri uporabljajo spinalno manipulacijo tako za zdravljenje bolečin v notranjih organih kot za zdravljenje bolečin v križu, zato mora biti družinski zdravnik previden in selektiven, kadar napoti bolnika z bolečino v križu h kiropraktiku.

Nedvomno je spinalna manipulacija lahko učinkovita pri zdravljenju nekaterih oblik težav v vratu in križu in s tem povezanih preglavic, kot sta izguba gibljivosti in tenzijski glavobol. Tako zdravljenje podpira tudi precej znanstvenih dokazov.

Vsak družinski zdravnik, ki je v skrbeh za svoje bolnike, bi moral najti dobrega kiropraktika in z njim imeti tesen odnos. Tako bi vzpostavil sodelovanje in vzajemne odnose, potrebne za kombinacijo metod, ki bodo najugodnejše za bolnika. Tako sodelovanje bo produktivno (in v bolnikovem interesu), dokler praksa ne bo dostopnejša v zdravstvenih ustanovah.

Tudi če bodo raziskave nepričakovano potrdile vrednost kiropraktičnih uravnavanj pri zdravljenju bolezni in okužb, bi morali tovrstno zdravljenje opravljati samo za to izšolani zdravniki specialisti.

Dober kiropraktik obravnava svoje paciente celostno, ne le kot skupek simptomov. Išče možne vzroke, ne le odpravlja posledice. Na človeka gleda kot na arhitekturno stvaritev: vsi sestavni deli morajo biti brezhibni, da celota funkcionira. Že malenkost, ki ni več v prvotnem položaju, utegne povzročati težave.

Kiropraktik lahko tudi škodi

Lahko pa se zgodi, da kiropraktik v svoji vnemi, da bi zmanjšal bolečino, naredi še več škode. Dober kiropraktik bi se moral zavedati, pri katerih težavah so njegove veščine uporabne in koristne. Na žalost pa so nekateri kiropraktiki zvesti še starim konceptom te metode zdravljenja.

To pomeni, da se čutijo sposobni zdraviti vse zdravstvene težave, od prehlada in astme do depresije. Ti vse simptome rešujoči specialci lahko, sicer redko, povzročijo hude komplikacije.

Če pretiravajo z močjo svojih prijemov, lahko povzročijo izpahe sklepov ali celo paralizo in možgansko kap. Na srečo se to redko dogaja.

Neki 39-letni trgovec je redno obiskoval svojega kiropraktika zaradi tenzijskega glavobola. Po enem od obiskov ga je nenadoma zelo močno začela boleti glava, začutil pa je tudi slabost in vrtoglavico. Težave so kmalu izginile. Kaj kmalu je kiropraktika ponovno obiskal, saj je mislil, da so bolečine posledica premalo intenzivnega zdravljenja.

Niti na misel mu ni prišlo, da bi lahko bila vzrok težav preveč intenzivna obravnava. Po naslednji izravnavi vratu so ga morali prepeljati na urgenco. Nevrolog je ugotovil hude poškodbe vratne arterije, ki s krvjo oskrbuje del možganov.

Premočno obračanje glave naprej in nazaj lahko povzroči natrganje žilne stene. Na poškodovanem mestu se naredi krvni strdek, ki preprečuje pretok krvi v možgane.

Zelo pomembno je, da smo med terapijo sproščeni

Bolnik mora biti za manualni poseg popolnoma sproščen. Zato so potrebne posebne mize, ki se pregibajo v več smeri, da je pristop k posameznim delom telesa lažji, predvsem pa pacientu omogočajo popolno sprostitev.

Najpogosteje obravnavani del telesa je hrbtenica, in to v vseh svojih segmentih. V zadnjem času so osteopati razvili tudi posebno obliko manipuliranja sklepov na gibalnem sistemu.

Razvija se tudi zdravljenje s projekcijo bolečine v notranjosti telesa, tako da lahko na hrbtenici ugotavljamo projekcijo bolezni notranjih organov. Seveda je za to potrebno izredno znanje anatomije in fiziologije gibalnega sistema.

Še posebej mora osteopat poznati kontraindikacije za manipulativni poseg. Prav zaradi kontraindikacij in nevarnosti, ki so lahko tudi smrtne, je danes manipulacija dovoljena samo zdravnikom. To pa še ne pomeni, da je ne izvajajo, kljub velikemu tveganju, tudi drugi zdravstveni ali nezdravstveni delavci.

Manualna medicina, ki je razširjena oblika kiropraktike, je del sodobne medicine in še zdaleč ni več “alternativna” medicina. Zelo pošteno od zdravnika je, da svojemu pacientu, ki mu ne more pomagati, svetuje, kje lahko še najde pomoč. “Karkoli pacientu olajša težave, je tudi zame sprejemljiva metoda zdravljenja. ” Tako bi moralo misliti čim več zdravnikov.

Nekaj besed o zgodovini ...

Podobna zdravljenja so zagotovo poskušali že od časov, ko se je človek prvič postavil na noge in ga je prvič “zaštihalo” v križu.

V zgodovini medicine najdemo dokaze, da sta bili manipualcija in masaža že od nekdaj del starodavnega uravnavanja kosti. To metodo v svojih medicinskih knjigah podrobno opisuje že Hipokrat.

... pa o tej praksi v tujini

Največ vnetih zagovornikov kiropraktikov se rekrutira med ozdravljenimi pacienti. Ameriški olimpijski komite je vključil kiropraktiko v svoj športnomedicinski program in ameriški nogometni klubi imajo kiropraktike vsak mesec na svojih plačilnih listah.

Mateja Strbad