Konopljina semena – polna vitaminov in omega 3

Konopljina semena – polna vitaminov in omega 3 (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
9. 12. 2012

Konoplja je bila že od nekdaj prisotna v zdravilstvu in na jedilniku vseh družbenih slojev. Ne brez razloga. Konopljina semena so namreč bogat vir vitaminov, maščobnih kislin omega 3 in drugih pomembnih snovi, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje.

Rastlina, ki je stara že tisočletja, od 20. stoletja pa po krivici zapostavljena zaradi prepovedi marihuane, je v zdravilstvu prisotna že od nekdaj. Evropska unija že nekaj let podpira pridelavo konoplje v industrijske in prehrambne namene, saj v primerjavi z drugimi rastlinami ne obremenjuje okolja, skoraj vsak del pa ima uporabno vrednost.

Zdravilne lastnosti konopljinih semen

Konopljina semena vsebujejo veliko:

  • vitamina B, ki pozitivno vpliva na možgane in živce ter kožo in lase,
  • vitamina E, ki pripomore k plodnosti,
  • olje iz konopljinih semen pa je bogato z omega 3 maščobnimi kislinami.

Semena vsebujejo tudi vseh osem aminokislin, ki jih človeško telo ne more proizvajati, jih pa nujno potrebuje za normalno delovanje.

Dragoceno je predvsem zaradi vsebnosti alfalinolenske kisline, ki pozitivno vpliva na srce in ožilje ter zelo redke gamalinolenske kisline, ki jo vsebuje tudi materino mleko. Obe maščobni kislini se uporabljata tudi pri zdravljenju rakavih obolenj.

Konopljina semena v prehrani

V prehrani uporabljamo konopljina semena cela, luščena ali zmleta v moko. Pražena so okusen prigrizek ali dodatek mislijem, pekovskim izdelkom in solatam. Kruhu in pecivu z dodatkom konopljine moke poudarimo poseben okus po oreščkih.

Prijetno oreškasto aromo ima tudi hladno stiskano konopljino olje, ki je brez holesterola. Olje je priporočljivo uporabljati le v hladni kuhinji, saj ni primerno za segrevanje nad 180 stopinj oziroma cvrtje.

Prehranski izdelki iz konoplje so na voljo tudi v drugih oblikah – kot testenine, misliji, sladki prigrizki, bomboni in celo čokolada.