Nasveti za vremensko občutljive

Nasveti za vremensko občutljive  (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
20. 6. 2015

Hitre spremembe vremena pogosto povzročijo napade vrtoglavice in glavobole. Strokovnjaki ocenjujejo, da je vremensko občutljiv vsak tretji Zemljan. Še bolj prizadete so ženske, ki imajo zelo občutljiv krvni obtok. V starosti se vremenski občutljivosti pridružijo že obstoječe težave in lokalne bolečine.

Uradna medicina meni, da gre pri vremenski občutljivosti za motnje razpoloženja, ki jih ni treba zdraviti, naravno zdravilstvo pa ponuja cel kup pomagal in veliko namigov.

Ob nizkem pritisku je pogosto na psu tudi naše razpoloženje

Težave: ko je pritisk nizek, ko padejo temperature in pride hladna fronta, je veliko ljudi razdražljivih, slabo spijo in trpijo za glavobolom. Poleg tega se okrepijo težave s srcem (na primer angina pectoris), astma in bronhitis.

Priporočilo: energičen polurni sprehod dvakrat tedensko poveča prilagodljivost krvnega obtoka in presnove.

Podobno deluje menjavanje vročega zraka in ledeno hladne vode ter redno savnanje. Iz rastlinskega sveta so se zelo izkazala različna mazila z izvlečki močvirnih rastlin, pomaga pa tudi pitje ingverjevega čaja (1 žličko praška na skodelico).

Depresivno razpoloženje lahko ublažita tudi baldrijan in šentjanževka, glavobole pa prežene metino olje.

Visok krvni pritisk začutimo kot glavobol

Težave: bližajoča se topla fronta, predvsem pri ljudeh z migreno in nizkim krvnim pritiskom, povzroči težave, kot so glavoboli.

Priporočilo: pomaga uravnotežena prehrana, sveža in polnovredna, namesto hitra. Prav pri naraščajočih temperaturah je pomembno, da pijete veliko tekočine (najmanj 2 litra dnevno).

Motnje krvnega obtoka lahko preženete z oxilofrinom, ki zviša krvni pritisk v 50 minutah. Svetovna zdravstvena organizaciji pri vremensko občutljivih težavah priporoča tudi akupunkturo: uspešnost je dokazana v številnih študijah.

Pomaga pa tudi akupresura. Ob napadu vrtoglavice si z nežnim pritiskom štiri minute masirajte notranji mejni zid (tri prečne prste pod pulzom na podlahti).

Strele in grmenje dražijo živce

Težave: študije so pokazale, da naši možgani ob bližajoči se nevihti spremenijo svojo aktivnost – pride celo do majhne razelektritve v možganih. Posledica so motnje spanja in koncentracije, bistveno se poveča tudi nevarnost nesreč.

Priporočilo: eterična olja melise harmonično delujejo na vegetativni živčni sistem. V skodelico zeliščnega čaja kanite 2 žlički melisinega žganja (na primer klosterfrau) in ga popijte.

Da bi zmanjšali tveganje za povzročitev prometnih nesreč, strokovnjaki svetujejo izogibanje dolgotrajnim vožnjam in vožnji po zabavah. Pomaga tudi vodenje posebnega vremenskega dnevnika. Tako boste lahko dognali, katere vremenske razmere so kritične za vas.

Ob južnem vetru se oglasijo brazgotine

Težave: topli in suhi vetrovi, predvsem v bližini Alp, poskrbijo za bolečine sklepov, glave in brazgotin.

Priporočilo: redno knajpanje vaše telo naredi manj občutljivo za te spremembe. Dodaten namig: redno se do suhega skrtačite s krtačo iz sisala. Pomembno: če se boste ob slabih dneh skrili v svoj dom, lahko tvegate tudi pomanjkanje svetlobe.

Posledica: koncentracija melatonina v krvi naraste – počutimo se utrujene, brez volje in depresivne. Bolje bo, da se redno zadržujete na svežem zraku in si načrpate dragocenih moči sončnih žarkov.

Iz revije Lisa