Artičoka – zdravilo za bolezni jeter

Artičoka – zdravilo za bolezni jeter (foto: Profimedia) Profimedia
9. 1. 2014

Artičoka je sredozemska rastlina, ki je bila kot zelenjava pri Grkih in Rimljanih zelo priljubljena. Danes je znanstveno preverjeno zdravilo za bolezni jeter in učinkovita pomoč pri prebavnih motnjah.

Zdravilna rastlina iz družine nebinovk prihaja iz Arabskega polotoka in je zaradi okusa priljubljena tudi v kulinariki. Je trajnica, visoka do 2 metra, z zelo dolgimi, razčlenjenimi listi, ki so zgoraj zelenkasto sive, spodaj pa bele barve. Raste v krajih z bolj toplim podnebjem (pri nas jih gojimo na Primorskem). Pozno poleti dobi škrlatno rdeče cvetove z mehkimi bodicami, ki spominjajo na osat.

Vsebuje ogljikov hidrat inulin, grenčično snov kinarin, beljakovino, mineralne snovi, provitamin A in vitamin B.

Zdravilnost artičoke

Domača medicina artičoke ceni že več stoletij. Učinkovine v listih artičoke spodbujajo izločanje žolča, celijo jetrne celice, povečujejo izločanje urina, kot grenčina pa artičoka spodbuja prebavo.

Zato jo predpisujejo za zdravljenje težav z mehurjem in žolčem ter poškodb jeter zaradi različnih toksinov, alkohola ali zlatenice.

Z njo znižujejo tudi previsoko raven holesterola v krvi in zdravijo bolezni ledvic, ki imajo za posledico pojavljanje proteina v urinu.

Pomoč pri prebavnih težavah

Pripravki iz artičoke so odlična pomoč pri prebavnih težavah, ki se kažejo kot občutek napetosti, slabost, napenjanje, spahovanje, bolečine v trebuhu, pomanjkanje apetita. Artičoka tudi zbuja tek.

Uporabljajo se:

  • cvetovi,
  • listi in
  • korenine.
Pripravki

Sok, poparek, tinkura, kot sveža zelenjava. Številni pripravki so danes na voljo predvsem v obliki kapsul in tekočih izvlečkov.

Polnjene artičoke

Za štiri osebe potrebujemo štiri artičoke. Artičokam odrežemo pecelj in za 2 cm po dolžini skrajšamo vrhove listov.

V posodi zmešamo nariban parmezan (30 dkg), nariban star kruh ali krušne drobtine (20 dkg), stremo dva stroka česna in na drobno zrežemo peteršilj. Vse skupaj zmešamo z oljem tako, da masa ne bo presuha. Z maso napolnimo vsak list artičoke.

V večjo posodo zložimo tako pripravljene artičoke, dolijemo 1 dl vode in dl olivnega olja ter kuhamo na zmernem ognju približno pol ure.

Uživamo jih tako, da z roko odtrgamo vsak listek ter z zobmi postrgamo maso in del mesa artičoke.