Bolezni, ki naj bi bile 'moške', napadajo tudi ženske

Bolezni, ki naj bi bile 'moške', napadajo tudi ženske (foto: profimedia) profimedia
6. 4. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Srčni infarkt in pljučni rak že dolgo nista več le bolezni moških, vendar so pri ženskah simptomi pogosto povsem drugačni.

Tipične moške bolezni, tipične ženske bolezni – razen nekaterih, anatomsko pogojenih izjem je teh razlik vedno manj. V Evropi tako vsak peti moški in vsaka peta ženska umreta za koronarnim srčnim obolenjem. In to je le en primer.

Poudariti je treba, da bolezen pri ženskah prepoznamo veliko pozneje kot pri moških, težja in poznejša pa je tudi diagnoza. Ker ima tudi moderna medicina še vedno premalo izkušenj s tem, so ženske pogosto zdravljene nekoliko slabše. Lisa vam razkriva resničen pomen alarmnih znakov in kako preprečite njihov pojav.

Srčni infarkt – zboli vedno več žensk

Dejstvo: število smrtnih primerov se pri moških znižuje, pri ženskah pa v zadnjih letih narašča nezdrav način življenja (na primer kajenje)!

Pomembno: tipične 'moške' bolečine, ki izžarevajo v grlu in levi roki, ima le vsaka druga ženska. Pogosti simptomi: razbijanje srca, težko dihanje, bolečine v zgornjem delu trebuha, slabost, slabotnost.

Opozorilni znaki: ob nenadnih bolečinah med predelom nosu, konicami rok in popkom (NAN-pravilo), ki po 15 minutah ne izginejo – takoj k zdravniku!

Ciroza jeter – ni nujno pogojena z alkoholom

Dejstvo: več kot 60 odstotkov vseh primerov ciroze jeter nima nič opraviti z alkoholom, ampak s prekomerno telesno težo in pomanjkanjem gibanja – predvsem pri ženskah.

Opozorilni znaki: predvsem nepojasnjena utrujenost, a tudi slabša koncentracija in delovna storilnost.

Protiukrep: organu pomaga že majhna sprememba življenjskega stila z veliko sadja in zelenjave, manj maščobe, rednim ­gibanjem in zmernimi količinami alkohola.

Dimeljska kila – vsak peti primer je ženska

Dejstvo: vsak peti primer dimeljske kile prizadene prav ženske. Simptomi se dolgo sploh ne pokažejo, toda akutni primeri lahko privedejo do resnih komplikacij.

Opozorilni napotki: dokler črevesni zavoj ni vkleščen, bolečin skoraj ni čutiti. Pozneje se lahko pojavi črevesna zapora, kar ogrozi življenje.

Protiukrep: če obstajajo primeri dimeljske kile tudi v vaši družini, zmanjšajte telesno težo, ne dvigujte težkih bremen, obstoječo kilo pa kmalu operirajte.

Rak pljuč ni le moški problem

Dejstvo: število preživelih pacientk z rakom dojk je vedno večje, na žalost pa jih vedno več umre za pljučnim rakom! Vzrok: kadi več mladih žensk kot moških.

Opozorilni znaki: v zgodnjem stadiju so enoznačne težave zelo redke, možen je pojav trajnega kašlja in težkega dihanja. V tem primeru, zlasti če ženska kadi, je potreben rentgen pljuč.

Protiukrep: prenehajte kaditi. Za okrepitev imunskega sistema jejte veliko sveže hrane.

Pomanjkanje zanimanja za seks je tudi ženski problem

Dejstvo: pri približno 50 odstotkih moških nad 40 let in 40 odstotkih žensk v meni lahko telesni vzroki preprečujejo ali pa otežujejo ljubezensko življenje.

Opozorilni znaki: pomanjkanje zanimanja za seks vse do seksualne čustvene hladnosti. Zelo težko dosežen orgazem kljub obstoječem poželenju.

Protiukrep: organski vzroki, na primer hormonske motnje po operativni odstranitvi maternice, se lahko zdravijo z obliži.

Hemofiliki so le moški. Napačno!

Dejstvo: večina hemofilikov je res moških. Toda če je oče hemofilik, mati pa prenašalka, se možnost za bolezen hčerke poveča skoraj za 50 odstotkov.

Opozorilni znaki: nagnjenost k modricam, pogosto krvavenje iz nosu in dlesni, posebno močno in dolgo mesečno perilo. Na dolgi rok je težavno predvsem krvavenje v sklepih.

Protiukrep: če sumite, da gre za omenjene težave, takoj obiščite specialista.