Čez noč do lepe kože

19. 11. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Kadar dobro spite, je vaša koža lepša.

Pomanjkanje spanca se ne odraža le v bledi polti in kolobarjih pod očmi, ampak tudi povzroča tvorbo stresnega hormona kortizola, ki vpliva na razpadanje kolagena.

zguba kolagena pomembno zmanjša prožnost in odpornost kože ter pospeši proces staranja. To lahko preprečite med spanjem: medtem ko spimo, naša koža sproži proces obnavljanja. Poškodbe kože se popravijo do osemkrat hitreje kot podnevi, celične poškodbe se zmanjšajo in zaloge vlage se ponovno napolnijo. To je najboljši čas, da koži pomagate s pravo redno nego.

Naj vaš spanec postane najboljši lepotni spanec:

Pred spanjem se umirite

Kokakola, kava, cigarete in alkohol lahko resnično motijo spanec, zato se jim pred spanjem izogibajte. Najbolje je, da večer preživite ob sproščujoči skodelici zeliščnega čaja in pomirjajoči glasbi. Koristno je tudi pitje čaja za boljši spanec, ki naj bo narejen iz baldrijana, sivke, lipovih cvetov, pomaranče ali gloga.

Ustvarite oazo miru

Naša ušesa so ves čas aktivna, tudi ko spimo. Nočni hrup predstavlja čisto obremenitev za telo. Zato naj bo spalnica najtišji prostor v vašem domu. Če je okno obrnjeno proti cesti, vam lahko pomaga zvočno izolirano steklo. V najslabšem primeru, to je npr. glasno smrčanje partnerja, uporabite čepke za ušesa.

Ugasnite luči

Luč moti spanec. Za to je odgovorno sproščanje hormona melatonina, ki uravnava dnevno-nočni ritem človeškega telesa. Več melatonina nastane v temi. Dobre žaluzije in rolete pomagajo zastreti ulično razsvetljavo in osvetljene oglasne panoje.

Odstranite ličila

Temeljito večerno čiščenje kože je ena od obveznih lepotnih rutin. Zamašene pore povzročajo nečisto in suho kožo, obenem pa ovirajo postopek regeneracije kože. Poleg tega čiščenje optimalno pripravi kožo na nočno kremo.

Redno menjajte prevleko za blazino

Tudi če vsak večer temeljito očistimo obraz, se vsako noč luščijo odmrle kožne celice in nastaja sebum. S tedensko menjavo prevleke za blazino lahko pomagate preprečiti nečistoče na koži.

Navlažite zrak v prostoru

Ogrevanje zmanjša vlažnost v prostoru, kar lahko povzroči suho kožo. Najboljša rešitev: ponoči na radiator postavite skledo vode – toplejši je radiator, več vode bo izhlapelo v prostor.