Dišeče svečke lahko za nas storijo veliko več kot le razširjajo prijeten vonj

Dišeče svečke lahko za nas storijo veliko več kot le razširjajo prijeten vonj (foto: Arhiv revije Lisa) Arhiv revije Lisa
15. 2. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Priljubljene dišeče svečke, ki izboljšajo razpoloženje, zmorejo več kot le lepo dišati.

Hladen zrak, moker asfalt, gola drevesa in vsepovsod ena sama sivina – ko zima pokaže svojo neprijetno plat, hrepenimo po toplem in prijetnem domu. Migetajoča svetloba svečk in prijetni vonji izboljšajo naše razpoloženje, svet pa je nenadoma videti povsem drugačen. To so vedeli že stari Egipčani, ki so pridobivali eterična olja iz cvetov, listov, semen in korenin. Danes za tem stoji cela industrija, ki želi z dišečimi svečkami prodreti do naših notranjih čutov.

Vonji pozitivno vplivajo na naše počutje

Dišeče svečke lahko za nas storijo še veliko več kot le razširjajo prijeten vonj. Vonji namreč v nas prebudijo neposredna občutja. Naš čut za vonj je namreč tesno povezan z limbičnim sistemom – predelom možganov, v katerem se predelujejo čustva.

Eterična olja v dišečih svečkah že po nekaj sekundah izboljšajo naše počutje. Lahko nas razvedrijo, sprostijo, poživijo ali pa popeljejo v sanjarjenje – odvisno od vonja.

Vsaka aroma deluje drugače

  • Nežen sivkin vonj pomiri živce in blaži lažje depresije.
  • Sproščujoče delujeta jasmin in kamilica.
  • Vonj vrtnic izboljša razpoloženje,
  • sandalovina in ilang-ilang pa spodbujata strast.
  • Mandarina, grenivka in limona poživijo telo in duha, okrepijo koncentracijo in delujejo osvežilno.
  • Topel vonj pomaranče sprosti mišice in stimulira žlezo, ki proizvaja spalni hormon melatonin, ki upravlja naš ritem spanja. Aroma pomaranče se pogosto uporablja tudi kot pomoč pri tem, da zaspimo.

Vonj in prostor sta zelo individualna izbira in odvisna od priložnosti. V kuhinji denimo ne bi smeli nikoli uporabljati cvetnih vonjev, ker niso v harmoniji z vonji hrane.

Veselje bo tako še posebej dolgotrajno

Ob nakupu boste vonj najbolje zavonjali tako, da boste s prstom podrsali po površini sveče. Pri prvem prižiganju naj svečka gori toliko časa, dokler se ne stopi vosek vse do roba kozarčka. Drugače bo ta rob ostal, svečka pa bo gorela le v sredini. Pri velikih dišečih svečah lahko to traja tudi nekaj ur.

Pomembno je tudi, da redno strižete stenj (na približno 1 cm). Predolg stenj namreč povzroči kadeč se dim, pri prekratkem pa ne bo lepega ognja.

Če ne želite imeti odprtega ognja v hiši, lahko posežete tudi po difuzorjih. Ti denimo razširjajo vonj enakomerno po vsem prostoru. Izbira je seveda odvisna tudi od časa dneva, oboje pa poskrbi, da si v vsakdanu malo oddahnemo.

Priporočamo previdnost!

Nikar ne kupujte zelo poceni sveč! To so večinoma parafinske sveče iz petroleja, ki med gorenjem sproščajo zdravju škodljive substance.

Preverite, ali sploh prenašate vonj, kajti mnogo vonjev velja za močne alergene. Posledica so lahko glavoboli, utrujenost in srbenje kože. Ob nakupu bodite pozorni na naravne sestavine. Okolju prijazna alternative so sveče iz čebeljega in sojinega voska.

Preverite: Kako dišečo svečko naredite sami