Študija: znano je, koliko bi morali telovaditi na teden za zdravo srce – to zmore skoraj vsak

Študija: znano je, koliko bi morali telovaditi na teden za zdravo srce – to zmore skoraj vsak (foto: profimedia) profimedia
8. 9. 2023

Ste že slišali za izraz 'Weekend Warrior'? To pomeni, da ves trening  naredite čez vikend, ker čez teden nimate časa. In v resnici ni slabo.

Pristop 'Weekend Warrior' pomeni vzdrževanje zmerne do močne telesne dejavnosti v enem do dveh dneh namesto v enem tednu. Več kot 150 minut zmerne do intenzivne telesne dejavnosti vsak teden je zdravju koristnih, tudi če je 'zapakirana' le v en ali dva dneva. 

Morda vas zanima: Končno je znano: se lahko zredimo od stresa?

V nedavni študiji, objavljeni na 'JAMA Network', so raziskovalci ugotovili, da je ta vzorec telesne dejavnosti povezan z manjšim tveganjem za atrijsko fibrilacijo (nenormalen srčni utrip), srčni napad (miokardni infarkt), srčno popuščanje in možgansko kap. Raziskava je vključevala analizo podatkov 'UK Biobank', ki je vsebovala podatke o tedenski kardio aktivnosti 89.573 posameznikov.

Raziskave so pokazale, da ima zmerna do intenzivna telesna aktivnost približno enak pozitiven učinek na zdravje srca, če se izvaja v enem do dveh dneh ali v enem tednu. profimedia

Raziskave so pokazale, da ima zmerna do intenzivna telesna aktivnost približno enak pozitiven učinek na zdravje srca, če se izvaja v enem do dveh dneh ali v enem tednu.

Povprečna starost udeležencev je bila 62 let, med njimi je bilo 56 % žensk. Raziskave so pokazale, da ima zmerna do intenzivna telesna aktivnost približno enak pozitiven učinek na zdravje srca, če se izvaja v enem do dveh dneh ali v enem tednu. 

Ta ugotovitev je pomembna, ker dokazuje, da je več kot 150 minut zmerne do intenzivne telesne dejavnosti vsak teden koristno za zdravje, tudi če je 'zapakirana' v samo en ali dva dneva.To še posebej pride prav za ljudi, ki imajo zvečer veliko obveznosti, kot je na primer varstvo otrok in podobno, zato nimajo časa opraviti treninga.

Če imate razmeroma prost konec tedna in si lahko privoščite trening ali dva, vam bo srce hvaležno. Poleg tega je ta študija obravnavala zdravje srca in ožilja, kar je le ena od prednosti vadbe. Če so vaši cilji izgradnja mišic, kurjenje maščob ali lajšanje stresa, ta raziskava morda za vas ni tako pomembna, poroča mbg.

Preberite še: 8 nasvetov za digitalno detoksikacijo: boljši spanec, počutje in manj tesnobe🖉