Če počnete teh 11 stvari, je večja verjetnost, da boste umrli mladi

12. 5. 2024
Deli
Če počnete teh 11 stvari, je večja verjetnost, da boste umrli mladi (foto: Instagram @emiliesbeauty (Posnetek zaslona))
Instagram @emiliesbeauty (Posnetek zaslona)

Katere so tiste navade, ki krajšajo življenje?

Mnogi ljudje imajo navade, za katere niti ne zavedajo, da povečujejo tveganje za prezgodnjo smrt. Znanost že dolgo preučuje, kako z življenjskim slogom vplivamo na našo dolgoživost. Tukaj je 11 navad, za katere se je izkazalo, da pripomorejo k krajši življenjski dobi.

Ne spreglejte:

Veliko sedenja

Sedenje močno vpliva na dolgoživost, eden glavnih krivcev za zgodnjo smrt pa je prav to – preveč sedenja. Sploh, če imate sedeče delo, poskrbite za aktivne odmore in bodite pozorni, da ste v prostem času še toliko bolj aktivni.

Na portalu net.hr poročajo o študiji, v kateri se je izkazalo, da zmanjšanje časa sedenja na manj kot tri ure na dan lahko podaljša življenje za do dve leti. Ista študija je prav tako ugotovila, da zmanjšanje časa gledanja televizije na manj kot dve uri na dan lahko doda še 1,4 leta življenja.

Premalo spanja

Če redno spite manj kot pet ur na noč, je vaše tveganje za zgodnjo smrt večje kot pri tistih, ki spijo 7 do 8 ur.

Preveč spanja

Enako velja za tiste, ki radi dolgo spijo. Če pogosto preživite več kot devet ur v postelji vsako noč, potem je tveganje za razvoj diabetesa ali koronarne bolezni srca, in posledično zgodnje smrti, prav tako večje.

Preveč rdečega mesa

Nič ni narobe, če občasno uživate v dobrem zrezku ali sočnem hamburgerju. A če to počnete vsak dan, ni najbolj idealno. Ocenjeno je, da dnevno uživanje rdečega mesa poveča tveganje za prezgodnjo smrt za približno 13 odstotkov.

Preveč predelanih mesnin

Podobno, kakor za rdeče meso, velja tudi za predelane mesne izdelke, kot so salame, klobase ipd. Če uživate meso, so dobra alternativa pusta perutnina ali ribe.

Preveč časa v zaprtih prostorih

Preživljanje veliko časa v zaprtih prostorih ni zdravo in povečuje tveganje za prezgodnjo smrt. Zrak v zaprtih prostorih je dejansko bolj onesnažen kot zunanji zrak. Poleg tega pomanjkanje izpostavljenosti sončni svetlobi moti vaš cirkadiani ritem in lahko povzroči pomanjkanje vitamina D.

Slabo upravljanje z denarjem

Kako so finance povezane z dolgoživostjo? Ni čisto jasno, a izkazalo se je, da "osebni sklad za nujne primere" oziroma dejstvo, da imate nekaj denarja na strani, lahko zmanjša tveganje za razvoj kardiovaskularnih bolezni pri starejših.

Pretirano izogibanje alkoholu

Sliši se izredno nenavadno, a študije kažejo, da popolna abstinenca lahko poveča tveganje za smrt. Seveda uživanje alkohola predstavlja dejavnik tveganja za številne bolezni, vendar se je izkazalo, da 1 - 2 kozarca vina na dan lahko življenje v resnici podaljšata.

Slaba skrb za ustno higieno

Slaba ustna higiena je povezana z slabim zdravjem srca. Umivanje zob in čiščenje z zobno nitko sta načina, kako se znebiti bakterij, ki lahko pridejo v druge dele telesa. Ena študija je celo namignila, da čiščenje z zobno nitko lahko podaljša življenjsko dobo za kar 6,4 leta.

Izogibanje začinjeni hrani

Imate radi začinjeno hrano? Za vas imamo dobro novico! Glede na eno od študij imajo ljudje, ki dnevno jedo začinjeno hrano, za 14 odstotkov manjše tveganje, da umrejo prezgodaj v primerjavi z ljudmi, ki to počnejo le enkrat tedensko.

Pretirana uporaba mobilnega telefona

Pametne naprave nam lahko močno olajšajo življenje, po drugi strani pa ga lahko tudi skrajšajo. Slaba drža, ki nastane kot posledica uporabe telefona, lahko dejansko privede do oslabljene funkcije pljuč.

Prav tako se je izkazalo, da je uporaba pametnih telefonov med študenti povezana z zmanjšano kakovostjo spanja, kot tudi z višjimi stopnjami anksioznosti in depresije. Vse to lahko vpliva na pričakovano življenjsko dobo.

Vir: net.hr

Novo na Metroplay: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" | Matjaž Šerkezi