7 naravnih trikov, kako ublažiti sončne opekline

7 naravnih trikov, kako ublažiti sončne opekline (foto: profimedia) profimedia
4. 7. 2018

Če se odpravljate v tople kraje, se oborožite s temi triki, ki bodo omilili posledice sončnih opeklin.

Najbolje je, če sončne opekline v celoti preprečite z omejenim časom izpostavljanja sončnim žarkom, sončno kremo, pokrivalom in lahkimi oblačili, ki prekrivajo ramena, hrbet ter druge dele telesa, kamor vas največkrat opeče. Ko je škoda že storjena, pa se spomnite nekaj naravnih trikov. Večino pripomočkov imate že doma ali v svoji bližini.

Hidrirajte se - Da omilite posledice opeklin, spijte veliko vode, privoščite pa si tudi hrano, ki je sestavljena iz tekočine: lubenico, melono, jagode … Da boste lažje spremljali, koliko vode spijete dnevno, si omislite steklenico za večkratno uporabo.

Na prizadeto mesto položite hladen obkladek - Če ste že imeli sončne opekline, se spomnite, da ste hoteli ohladiti del telesa, kjer vas je peklo. Prepričajte se le, da to storite na pravilen način. Ledene kocke, vrečko zmrznjene zelenjave ali hladen obkladek najprej zavijte v krpo in nato položite na opeklino. To bo vsrkalo nekaj toplote s kože, zožilo žile in zmanjšalo oteklino.

Pobrskajte po kuhinjskih omaricah - V njih boste našli živila, ki blažijo opekline:

  • Mleko: v skledo zlijte eno skodelico mleka, 4 skodelice vode in dodajte nekaj kock ledu. Pomočite brisačo in jo položite na opeklino za 20 minut. Postopek ponavljajte na nekaj ur.

  • Jogurt: Nanesite ga kot masko (bolj primeren je gosti jogurt) in sperite z mlačno ali hladno vodo, nikakor pa ledeno.

  • Solata: Prekuhajte solato v vreli vodi, odcedite in tekočino postavite v hladilnik za nekaj ur. Nato vanjo pomočite brisačo in jo položite na opeklino.

opekline

Pripravite kopel - Milo bo še bolj razdražilo opečeno kožo in stanje celo poslabšalo. Zato si namesto tega v vodo dajte sodo bikarbono, ki blaži vnetja in srbečico. Uporabite lahko tudi jabolčni kis, pri čemer bo dovolj že ena skodelica kisa na kopel.

Navlažite kožo - Po kopeli nujno uporabite vlažilni gel, ki bo pomagal izsušeni koži povrniti vlažnost. V nasprotnem primeru boste opazili, da je vaša koža bolj suha kot običajno, kar ji predstavlja dodaten stres poleg opeklin.

Previdno predrite mehurje - Če nimate zgolj rdeče in otekle kože, ampak tudi mehurje, jih predrite previdno, saj drugače tvegate vnetja in kožo izpostavite novim nevarnostim. Uporabite sterilno iglo in prebodite mehur na robu ter narahlo s prsti potisnite tekočino v robec, ki ga držite ob mehurju. To ponovite do trikrat, potem pa vse skupaj pustite pri miru.

Predvsem pa ne ponovite napake!

Da je koža po opeklinah spet v normalnem stanju, traja od 3 do 6 mesecev. Preverite, kaj ste storili narobe in kako bi se v prihodnje lahko bolje zavarovali pred soncem. Nujna spremljevalka na poti naj bo sončna krema, ki je ne uporabite samo na morju, ampak tudi doma ob močnem soncu. 

Kremo nanesite na kožo od 20 do 30 minut pred izpostavitvijo soncu in ne pozabite na klobuk ali kapo ter lahka oblačila z dolgimi rokavi.