Grizenje nohtov pove veliko več o vaši osebnosti, kot si morda mislite (raziskava)

Grizenje nohtov pove veliko več o vaši osebnosti, kot si morda mislite (raziskava) (foto: Profimedia) Profimedia
14. 4. 2022

Kdo bi si mislil, da je za tem nekaj povsem drugega, kot si misli večina ljudi.

Če si nekdo grize nohte, pogosto pravijo, da slabo prenaša stres. A kot kaže študija, ki so jo opravili na Univerzi Montreal, kompulzivna vedenja, kot je grizenje nohtov in obnohtne kožice, povedo veliko več o osebnosti.

Osebnostne lastnosti in grizenje nohtov

Dr. Kieron O'Connor, profesor psihiatrije, je skupaj s kolegi preučil, kakšne osebnostne lastnosti se v resnici skrivajo za grizenjem nohtov.

V študijo je bila vključena skupina posameznikov, ki so se soočali s to obliko kompulzivnega vedenja, in skupina posameznikov, ki te težave niso imeli – zadnji so bili kontrolna skupina.

Sodelujoče so vprašali o njihovi organizacijskih navadah in o tem, kako močno doživljajo čustvena stanja ali razpoloženja, kot so dolgčas, jeza, občutki krivde, razdražljivost in tesnoba. Preiskovanci so bili nato izpostavljeni situacijam, ki so bile zasnovane tako, da so izzvale določena čustvena stanja – vključno s sproščenostjo, stresom, frustracijo in dolgčasom.

Rezultat?

Profimedia
Rezultat: le ko so se sodelujoči popolnoma sprostili, si niso grizli nohtov. Ker pa so nohte grizli tudi, ko so se dolgočasili ali bili frustrirani, so raziskovalci lahko izključili stres kot glavni vzrok za grizenje nohtov.

Po podrobnejšem pregledu so ugotovili, da so posamezniki, ki si grizejo nohte, nagnjeni k perfekcionizmu!

"Menimo, da so posamezniki s tem ponavljajočim vedenjem morda perfekcionisti, kar pomeni, da se ne morejo sprostiti in opravljati naloge v 'normalnem' tempu. Zato so nagnjeni k frustracijam, nestrpnosti in nezadovoljstvu, ko ne dosežejo svojih ciljev. Doživljajo tudi večjo stopnjo dolgčasa," je povedal dr. O'Connor.

Grizenje nohtov je način uravnavanja čustev in stimulacija. Kar sproži navado je v veliki meri frustracija in nestrpnost, zato grizenje nohtov nadomešča bolj konstruktivno dejanje.

Negativna plat perfekcionizma

Perfekcionizem marsikdo vidi kot pozitivno lastnost, vendar ima ta lahko tudi negativno plat.

Perfekcionisti so zelo natančni, osredotočeni in usmerjeni v cilj, a so ravno zaradi tega bolj nagnjeni k izgorelosti.

Raziskovalci še dodajajo:

Če si nohte grizete občasno, vam ni treba skrbeti – verjetno ne povzročate veliko škode. Če pa se težko ustavite in takšne navade ovirajo vsakdanje življenje, lahko postane motnja navad. Takrat pa je potrebno vedenja obravnavati drugače.

Preberite še: